Zakaj smo tako zelo nekonkurenčni?

Študent: mag. Majda Kralj

mag. Majda Kralj je direktorica poslovnega sistema Academia. V obdobju 2011-2013 je bila imenovana v nacionalno skupino bolonjskih ekspertov, ki je s strani Evropske komisije prejela najvišjo možno oceno za svoje delovanje. Prav tako je bila dolgoletna članica večih strokovnih komisij za akreditacijo študijskih programov in članica upravnega odbora Skupnosti višjih strokovnih šol Slovenije.

Konkurenčnost naše države je v času krize bila močno okrnjena. Slovenija je tako, po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma (SGF), v letu 2014 zasedla komaj 70 mesto izmed 144 držav. Sicer navdihujoča informacija, da smo v »boljši polovici«, vendar so od nas že konkurenčneje države kot so Črna Gora (67), Vietnam (68), Jordanija (64), Peru (65), Ruanda (62), Romunija (59), Turčija (45), Azerbajdžan (38), Češka (37), Tajska (31) in Malezija (20).

Slaba konkurenčnost se odraža v nerazvitosti finančnega sektorja (133. mesto) in nezaupanje v delovanje slovenskih bank – 144. oziroma zadnje mesto, sledi slaba makroekonomska slika, predvsem zaradi primanjkljaja v državnem proračunu (143. mesto) in dolga države (115. mesto).

Kako lahko slovensko gospodarstvo postane Švica?

»Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.« John F. Kennedy

Razlika v konkurenčnosti delovne sile med Slovenijo in Švico se po podatkih SGF izkazuje v namenitvi sredstev za izobraževanje in karierni razvoj zaposlenih v gospodarstvu. Švicarska podjetja namreč v največji meri na svetu namenjajo sredstva za razvoj svojih zaposlenih, ki prinesejo večjo produktivnost, inovativnost in konkurenčnost podjetja. Slovenija v tej kategoriji zaseda šele 98. mesto.

Po podatkih raziskave, ki jo je Academia opravila skupaj s tujimi partnerji iz Velike Britanije, Poljske, Portugalske in Turčije 90 % podjetij v Vzhodni Sloveniji nameni do 1000 EUR na leto za izobraževanje enega zaposlenega, več kot tretjina pa je v zadnjih 12 mesecih zaposlila diplomanta. Ob tem je potrebno poudariti, da danes že več kot 20% zaposlenih dela v podjetjih, ki imajo tuje lastništvo in posledično mednarodne standarde delovanja.

Ugotavljamo, da zaposlenim v podjetjih še vedno primanjkuje strokovnega znanja, znanja strokovne terminologije v tujem jeziku, IKT kompetenc in sposobnosti vodenja ter skupinskega dela.

shutterstock_283037720M

Zakaj se je več kot 75.000 udeležencev odločilo za Academio?

Že od leta 1994 je Academia s svojim poslanstvom »izobraževati in zaposlovati za potrebe evropskega gospodarstva« pomemben regionalni partner podjetij in posameznikov pri doseganju njihovih poslovnih in osebnih ciljev. V okviru Višje strokovne šole Academia tako skupaj s strokovnjaki iz gospodarstva izvajamo programe, ki lahko tudi Vašemu podjetju pripomorejo k večji produktivnosti.

Izvajamo namreč, ti. dualni način izobraževanja: 800 ur predavanj in laboratorijskih vaj ter 800 ur strukturirane ter mentorirane prakse v podjetju. Za svoje delovanje je Academia, ki je tudi prva šola v Sloveniji z mednarodnim standardom kakovosti ISO 9001:2008 ter nosilka znaka kakovosti POKI – Ponudimo odraslim kakovostno izobraževanje, prejela obe nagradi Andragoškega centra Slovenije za kakovost v izobraževanju.

V prihajajočem študijskem letu v Štipendijski sklad 2 za 1 namenjamo kar 290.000 EUR in s tem podjetjem ter posameznikom omogočamo prepolovitev šolnine za letnik izobraževanja v kolikor za študij odločita skupaj s sodelavcem ali prijateljem.

Vabim Vas, da se nam pridružite!

[deof_form download_text=”Slovenia.pdf” download_url=”http://academia.si/novice/wp-content/uploads/2015/08/Slovenia.pdf”]

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X