Academia imenovana v stalni svet zavezništva med Centralno in vzhodno Evropo ter Kitajsko na področju tehničnega strokovnega izobraževanja

Višja strokovna šola Academia Maribor je bila na povabilo imenovana v stalni svet zavezništva izobraževalnih institucij na področju tehničnega strokovnega izobraževanja med državami Centralne in vzhodne Evrope ter Ljudsko republiko Kitajsko – China-CEE Alliance of TVET insitutions for Industry-Education Collaboration.

Zavezništvo je bilo uradno ustanovljeno 25. novembra 2021 ob 10. obletnici vzpostavitve mehanizma sodelovanja Kitajska-CEEC, kot del prizadevanj za izvajanje rezultatov voditeljev Kitajske in CEEC Vrh (februar 2021) in kot odgovor nanj ustanovitveni predlog na 8. dialogu o izobraževalni politiki med Kitajsko in SVE (29. oktober 2021). Je platforma za izmenjavo informacij in projektno sodelovanje med višješolskimi in visokošolskimi strokovnimi ustanovami in podjetji na Kitajskem ter v državah srednje in vzhodne Evrope.

Z zagovarjanjem načela »skupnega posvetovanja in prispevka za skupne koristi in rezultate«, želi zavezništvo služiti kot platforma za izmenjavo informacij, izmenjavo izkušenj in projektno sodelovanje med institucijami Kitajske in SVE, podjetji, industrijskimi združenji, raziskovalnimi inštituti in javnimi organizacijami. Zavezništvo želi izvajati sodelovanje med industrijo in izobraževanjem, da bi spodbujalo dvostransko in večstransko sodelovanje med svojimi člani, izvajalo skupne programe usposabljanja tehničnih veščin in izboljšalo kakovost TVET na Kitajskem in v državah CEE, da bi spodbudili gospodarski in družbeni razvoj ter izmenjave med ljudmi.

Na podlagi ustanovljenega zavezništva se bomo na Višji strokovni šoli Academia Maribor zavzemali za krepitev sodelovanja s primerljivimi kitajskimi institucijami, izmenjavi študentov in predavateljev.

V petek, 25. novembra je potekala svečana uradna otvoritev delovanja zavezništva. Na otvoritvi je bil razglašen tudi pričetek prvega študentskega tekmovanja.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X