Minister dr. Jernej Pikalo na slavnostni podelitvi diplom Višje strokovne šole ACADEMIA

Zbrane na podelitvi je minister počastil s slavnostnim govorom, v katerem je uvodoma izpostavil, da si šteje v veliko čast, da lahko spregovori novim diplomantkam in diplomantom.

»Slavimo prihodnost. Slavimo tiste, ki so že danes in ki bodo v prihodnosti najbolj vitalen del ne le slovenske, ampak tudi evropske in upam si reči, tudi globalne družbe.«

Minister dr. Pikalo je zastavil vprašanje o tem, kaj je v življenju pomembno in dejal:

»Vse bolj prihajam v osebnem spoznanju do treh stvari: moč, modrost in lepota. Vse tri, vsaka zase, zvenijo seveda prazno, neredko tudi stremuško in zelo brutalno, skupaj pa delujejo kot nek usklajen ansambel tistega, za kar se je v življenju potrebno potruditi. Modrost je tista, ki utemeljuje. Brez modrosti ni načrta in brez modrosti ni idej. In danes, ko boste v roke prejeli diplome vašega študija, je to pravzaprav kamen te vaše nove modrosti. Sami boste hitro ugotovili, da seveda samo modrost ni dovolj. Potrebovali boste moč, zato da boste neko idejo lahko izpeljali, nikoli seveda zgolj sebi, ampak širši družbi v korist. Moč brez modrosti bi bila brutalna sila, nevredna civiliziranega človeka. Moč brez modrosti je pravzaprav vojna, ki vodi v uničenje drugega. Moč z modrostjo pa je tista kreativna sila, ki obrača svet na boljše. Zato je potrebno imeti moder načrt in ga ustrezno izpeljati. To triado izpolnjuje še zadnji del, lepota. Lepota je tisto, kar vaš načrt, vaše ideje in moč, da jih izpeljete, tudi dokončuje. Oblikuje v neko zaključeno celoto. Lepota je tista, ki na koncu postavi stvari na ogled in tudi za zgled«.

Dr. Pikalo je v nadaljevanju nagovora diplomantov položil na srce, naj si v življenju drznejo misliti, naj si drznejo biti modri, naj si drznejo uporabiti svoj razum.

»V vsem, kar boste počeli, v vsem, kar boste delali, povsod, kjer boste hodili in povsod, kjer boste bivali, naj vas vodi drznost vašega uma.«

Slovenski študentje in kasneje diplomanti so po ministrovem mnenju drznega uma. »To dokazujejo na različnih koncih sveta, v zelo različnih službah. Mislim, da imamo dobre šole, dobro šolstvo in tega se prepogosto premalo zavedamo«, je dejal in dodal, da diplomantke in diplomanti predstavljajo najbolj vitalen in najbolj kreativen del naše družbe.

»Formalna izobrazba je dobra iztočnica in dobra popotnica za življenje. Kaj boste z njo naredili in kako jo boste izkoristili, je predvsem vaša stvar. Ampak drzen um bo vedno vaš najboljši sopotnik. Želim vse dobro,« je zaključil minister.

img_0584

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.