Mirta Velikonja Grbac: Študentka športnica programa Medijska produkcija

Fotografija

Mirta Velikonja Grbac je študentka programa Medijska produkcija, modul Fotografija. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije je kategorizirana športnica v državnem razredu. Šport jo spremlja že od malih nog. Starša sta trenirala košarko in oče je še danes aktiven v trenerskih vodah. V osnovni šoli je Mirta 7 let trenirala športno gimnastiko.

Po koncu njene poti v gimnastiki, se je nato odločala med atletiko in odbojko. Po prepričevanju s strani strica, ki je trener odbojke, se je odločila za odbojko.

Mirta je posebej ponosna na večje športne dosežke, ki jih je dosegla v Odbojkarskem klubu Gorica z ekipo Gen-i Volley:

  • 1. mesto na mladinskem državnem prvenstvu, kjer je osvojila tudi nagrado za najbolj dragoceno igralko MVP v sezoni 2016/2017,
  • 3. mesto na državnem prvenstvu članic v sezoni 2017/2018 in
  • 2. mesto na državnem prvenstvu članic v sezoni 2018/2019.

Od letošnje sezone naprej igra za Odbojkarski klub NKBM Branik. V prihodnje si želi stopiti še na najvišjo stopničko na državnem prvenstvu, zaigrati v reprezentančnem dresu in preizkusiti športne izzive tudi v tujini.

Kako izgleda vaš običajen delovnik?

Vstajam med 7. in 8. uro. Odvisno od termina jutranjega treninga. Včasih ga imamo od 9. do 11. ure, včasih od 10. do 12. ure.

Po treningu se priključim predavanju, če še poteka. Med pavzo pojem kosilo.

Po opravljenih obveznostih sledi popoldanski počitek, za tem pa še trening, ki običajno poteka dve uri in pol (navadno od 17:00 do 19:30).

Jutranje treninge opravimo v Draš centru, popoldanske pa v Lukni. Zvečer pojem večerjo in se čim hitreje odpravim spat.

Kako izgleda vaš običajen vikend?

Vsako soboto dopoldne imamo trening ne glede na to ali imamo popoldne tekmo ali ne.

Če imamo tekmo je dopoldanski trening lažji, če tekme ni na sporedu.

V primeru tekme, po treningu vedno pojem kosilo, pripravim vse potrebno in se spočijem do odhoda na tekmo.

V primeru prostega popoldneva se spočijem in poskušam opraviti čim več dela.

Nedelje so vedno proste. Največkrat jih prespim. Ko je lepo vreme se odpravim na krajši sprehod.

Kljub temu, da nedelje posvečam počitku, najdem nekaj časa tudi za študij.

Zakaj ste se odločili za ta program in to šolo?

Fotografija me je od vedno zanimala. Za to šolo sem se odločila zato, ker ima prilagojen program za športnike in imam možnost usklajevanja šolskih in športnih obveznosti.

Mirta opozarja, da usklajevanje športnih in študijskih obveznosti ni lahko. Zaveda se, da je vedno kak korak za ostalimi. Trenutno poteka obdobje, ko se izvajajo najpomembnejše tekme v sezoni. Zato mora študij prilagoditi športu. Pri tem ji je tudi v pomoč status športnice, ki omogoča še bolj fleksibilno oddajo nalog in opravljanje obveznosti.

Po njenem mnenju je prednost športnic in športnikov pri študiju to, da si pri učenju hitreje in bolj učinkovito lahko »izpraznijo glavo«, saj ko se človek ukvarja s treningom, razmišlja samo o tem in ničemer drugem.

Vpliv COVID-19 predstavlja oviro pri njenem športnem udejstvovanju. Zaradi epidemije se je Mirti popolnoma spremenil tekmovalni koledar državnega prvenstva in pokala Slovenije. Srednjeevropsko ligo so odpovedali in Evropskega pokala se niso udeležili, zaradi prevelikega tveganja. Celotna situacija je vsem odvzela kar nekaj tekmovanj.

To pomeni, da so ostali brez izkušenj, ki bi jih lahko pridobili. Ob tem je bilo med samim državnim prvenstvom veliko prekinitev, kar je predstavljalo veliko oviro pri ohranjanju forme. Meni, da je COVID-19 na njo vplival bolj psihično kot fizično, ker se je bilo najprej potrebno sprijazniti in prilagoditi nastali situaciji v športu.

Po opravljenem študiju si želi nadaljevati športno pot. Fotografija pa jo bo vedno spremljala in upa, da bo lahko nekega dne to dejavnost postavila na prvo karierno mesto. Ostalim študentom in študentkam svetuje, da je v času študija na daljavo pomembno, da poskrbijo za fizično počutje.

Športna aktivnost pripomore k zdravju telesa in duha. Meni, da premalo razmišljamo o tem, kako sedimo. Zato priporoča raztezanje med odmori ali krajši sprehod, da si sprostimo hrbet in oči od gledanja v računalnik.

ACADEMIA PRVA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA PREJEMNICA PRIZNANJA ZA RAZVIT PRISTOP K SPODBUJANJU DVOJNE KARIERE IN ZAGOTAVLJANJU ŠPORTNIKOM PRIJAZNEGA IZOBRAŽEVANJA

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) na osnovi ugotovljenih dejstev Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje potrdil izobraževalno institucijo Višjo strokovno šolo Academia Maribor za dodelitev priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju Športnikom prijaznega izobraževanja.

Sklep je bil na predlog Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje in Strokovnega sveta za vrhunski šport, potrjen na 16. redni seji Izvršnega odbora OKS-ZŠZ, dne 4. 2. 2021.

S prejetim priznanjem Academia izkazuje, da izpolnjuje pogoje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X