Strokovna ekskurzija v Oxford in London

V tem tednu smo v Oxfordu gostili ravnatelje in direktorje slovenskih višjih strokovnih šol, ki so v okviru študijskega obiska Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije v Veliki Britaniji poleg Saïd Business School, University of Oxford obiskali še Kellogg College , West London Institute of Technology , Pearson BTEC and Apprenticeships in Association of Colleges.

Uvodoma je slovensko delegacijo nagovoril direktor Academie, Žan Dapčevič, sicer tudi podiplomski študent univerze v Oxfordu

»Takoj po prihodu smo se udeležili polfinalnih zagovorov v okviru globalnega tekmovanja »Map the System«, ki študente spodbuja k sistemskemu razmišljanju o družbenih in okoljskih problemih. Zagovori projektov so potekali na Saïd Business School v organizaciji univerze v Oxfordu. Zmagovalna skupina tega večera se bo udeležila finala, ki bo v juniju 2022 na katerem bo nastopila tudi skupina študentov Višje strokovne šole Academia Maribor.

Na West London Institute of Technology smo si ogledali specializirane laboratorije in opazovali izvajanje vaj. Vaje potekajo v manjših skupinah in temeljijo na praktičnih preizkusih posameznih zakonitosti. Predstavili so nam tudi sodelovanje s trgom dela in delodajalci, med katerimi je največji letališče Heathrow, ki je tudi največji delodajalec na enem delovišču v Londonu.  Imajo zelo dobro vpeljan sistem vajeništva.

Partnerji Academie pri izvajanju britanskih programov, BTEC in Pearson sta pojasnila kako pripravljajo nove oz. prenavljajo obstoječe programe ter kako zagotavljajo kakovost in enotne standarde izvedbe ne glede na to v kateri državi oz. instituciji se program izvaja.

Angleško združenje višjih strokovnih šol (Association of Colleges) je predstavilo novo Touring shemo za internacionalizacijo angleških višjih šol po Brexitu in izstopu iz Erasmus programskih držav. Obiskali smo še Brasenose College in Kellogg College, kjer so nam študenti in zaposleni predstavili višje- in visokošolski vajeniški sistem, ki študentom omogoča možnost študija na delovnem mestu. Vse nas je navdušil vodeni ogled Bodleianove knjižnice, ki je glavna raziskovalna knjižnica Univerze v Oxfordu in ena najstarejših knjižnic v Evropi. Z več kot 12 milijoni predmetov je druga največja knjižnica v Veliki Britaniji.

Pred odhodom smo sodelovali še na predavanju dr. Petra Drobaca, direktorja Skoll Centre for Social Entrepreneurship, ki nam je predstavil projekt »System Thinking and GOTO Projects at University of Oxford Saïd Business School.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.