Študent Inženir Gradbeništva leta 2020 je Peter Golob

Gradbeništvo

Priznanje za študenta leta 2020 programa Gradbeništvo je v študijskem letu pridobil Peter Golob, ki je najuspešnejše in najhitreje opravil obveznosti višješolskega strokovnega programa Gradbeništvo generacije 2018-2020.

Peter Golob uspešno študira na programu Gradbeništvo Višje strokovne šole Academia Maribor in vzporedno opravlja še višješolski študij Lesarstvo na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje v Mariboru.

Kaj Vam pomeni naziv Študent Inženir Gradbeništva leta 2020?

“Presenečen in počaščen sem priznanja Študent Inženir Gradbeništva leta 2020, saj prejetega naziva nisem pričakoval. Priznanje bo vsekakor krasilo zid.”

Zakaj ste izbrali študij na Academii?

“Poznam dva vaša predhodna študenta oziroma danes že diplomanta, ki sta mi študij zaradi njunega zadovoljstva priporočala. Res je tudi, da sem specifično iskal izredni študij s področja gradbeništva.”

Kaj Vam je bilo najbolj všeč pri študiju?

“Predvsem bi izpostavil organizacijo študija, kolektiv na šoli in odzivnost zaposlenih. Zelo profesionalni ste. To lahko rečem, ker sem v preteklosti že študiral na drugi ustanovi. Ker sem po osnovni izobrazbi lesar in tesarski mojster, me je najbolj veselilo opravljanje predmeta Lesene in jeklene konstrukcije, saj mi pri delu najbolj koristi.”

Kako vam študij na Academii pomaga pri vašem kariernem in osebnem razvoju?

“V prejšnjem sistemu sem bil razočaran nad šolstvom in sem se ga izogibal, čeprav sem po naravi ambiciozen. Ni mi žal, da sem ta korak naredil sedaj, saj sem sedaj samozavestnejši in bolj zaupam vase. Vesel sem, da sem tudi jaz doživel pozitivno izkušnjo pomena mentorstva predavateljev iz gospodarstva, na katere se lahko kadarkoli obrnem.”

Zakaj je pomembno, da si dober inženir gradbeništva pridobi formalno izobrazbo?

“Če pogledam iz svojega vidika, sem se zagnal v eno področje brez formalne izobrazbe, ga naštudiral in suvereno opravljal delo na kvalitetni ravni tako dobro, da sem sam izvajal usposabljanja in izobraževal druge. To pomeni, da si lahko tudi brez formalne izobrazbe strokovnjak na nekem področju. Se pa mi je do sedaj dogajalo to, da ko smo za isto sedeli jaz, izkušen strokovnjak, pa fantje diplomirani inženirji, je stranka bolj prisluhnila diplomiranemu inženirju, čeprav ni imel delovnih izkušenj. Vsekakor je zato formalna izobrazba pomembna.”

Kje ste zaposleni? Kakšno delo opravljate?

“Sem podjetnik, izvajam delo projektanta pasivnih hiš, pretežno stanovanjskih gradenj. Naročnikom pomagam pri pridobitvi nepovratnih sredstev Eko sklada. K temu spada svetovanje, priprava investicijskih ocen in izdelava elaboratov gradbene fizike.”

Kje se vidite po zaključku študija?

“Moja notranja želja je, da bi nekoč postal pooblaščeni inženir gradbeništva. Zaenkrat sicer imam več kot dovolj dela na področju, ki ga opravljam.”

Kaj bi svetovali mladim bodočim študentom?

“Mladim, ki si karierno želijo dela v industriji svetujem naj si najprej poiščejo kvalitetno službo, da si naberejo 3 do 5 let delovnih izkušenj in se šele nato odločijo za študij ob delu. Vsebinam predavanj takšen študent lažje sledi, uspešnejši bo verjetno pri opravljanju izpitov in znanje mu bo ostalo v dolgoročnejšem spominu. Drugače je študij dokaj imaginaren in ko se v praksi srečaš s konkretnimi izzivi se ponovno učiš. Obstajajo seveda zelo inteligentni in ambiciozni mladi, ki so primernejši za raziskovalce, za profesure oziroma akademsko sfero. Nekdo, ki bi pa rad delal na strokovnem področju v praski ali morda celo v podjetniških vodah, pa mu vsekakor svetujem strokovno šolo ob vzporedni praksi ali predhodnem delu.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.