Študent Inženir Strojništva leta 2020 je Milko Podbojec

Strojništvo

Priznanje za študenta leta 2020 programa Strojništvo je v študijskem letu pridobil Milko Podbojec, ki je najuspešnejše in najhitreje opravil obveznosti višješolskega strokovnega programa Strojništvo generacije 2018-2020.

Milko Podbojec uspešno študira na programu Strojništvo Višje strokovne šole Academia Maribor ob delu v podjetju Ledinek Engineering kot vodja servisa. V podjetju vodi približno 20 serviserjev, ki so kot pravi njegove oči in roke na terenu ter ponos podjetja.

Kaj Vam pomeni naziv Študent Inženir Strojništva leta 2020?

“Nad priznanjem sem prijetno presenečen. Študij sem sicer vzel zelo resno z željo, da ga profesionalno izpeljem. Najprej nisem vedel kam sem prišel, vendar sem že po moderni spletni strani sklepal, da je Academia profesionalna ustanova, ki mi bo dala dodatna znanja.”

Zakaj ste izbrali študij prav na Academii?

“Res je super, da so predavatelji, inštruktorji in laboranti Academie iz prakse, ki so večinoma zelo uspešni direktorji ali zares dobri strokovnjaki na svojih področjih. Na drugačen, življenjski, način so nam namreč predstavili snov, ki je običajno zelo suhoparna. Druga super stvar so strokovne ekskurzije pri vsakem predmetu, ki so nam pokazale kako se specifično znanje predmeta uporablja v praksi.

V predavalnici na primer spoznavaš neko formulo, na strokovni pa smo spoznali kaj ta formula pomeni v praksi in kaj lahko iz nje narediš. To mi je bilo najbolj všeč. Za študij sem se odločil po priporočilu daljnega sorodnika, ki je na Academii že uspešno končal študij Gradbeništva. Ko sem prvič stopil v prostore šole, sem vedel, da je odločitev prava.”

Kaj Vas pri študiju najbolj veseli?

“Šola je na zelo visokem nivoju in moderno zasnovana, program ki ga izvajate je primeren za nekoga, ki se želi predstavljati kot inženir strojništva. Veseli me predvsem, da je poudarek tudi na drugih, morda bolj splošnih znanjih, kot je ekonomika podjetja, kjer smo morali izdelati poslovne načrte za konkretne strojniške izzive ter znati ideje prodati.

Predavateljski zbor resnično želi predstaviti tematiko na življenjski način s konkretnimi primeri iz prakse in ne na način: tu imate knjige, mi pa bomo nekaj predavali. Resnično so vseskozi odprti za vprašanja tako na predavanjih, vajah kot e-pošti. Takšen način izobraževanja priporočam tudi drugim.

V študij ste vključeni s financiranjem v okviru projekta MUNERA3, ki s kohezijskimi sredstvi Evropske unije in Republike Slovenije omogoča zaposlenim brezplačen študij. Kaj Vam pomeni takšna možnost vključitve?

“Vsekakor je takšna vključitev iz finančnih razlogov za nas zelo ugodna, vendar vemo, da je za nami tudi velika odgovornost za katero se moramo potrudit. Na študij vendarle nismo prišli zaradi finančnih ugodnosti, temveč po nadgradnjo svojega znanja in potrebi po vseživljenjskem učenju.”

Kako Vam študij pomaga pri vašem kariernem in osebnem razvoju?

“Nadgradil sem specifična znanja s področja strojništva, prav tako vidim izjemen napredek na mehkih znanjih kot je sposobnost komuniciranja, timskega dela ter modernega načina učenja z delom. Izpiti in projektne naloge namreč temeljijo na konkretnih primerih. Vodim servis v podjetju Ledineek Engineering in tako vodim skupino 20 zaposlenih, kjer uvajamo timski način razmišljanja in sodelovanja za večjo produktivnost ter vsesplošno zadovoljstvo zaposlenih. Na Academii mi je bilo posebej všeč, da smo v času študija uspešno preko projektnih nalog timsko sodelovali tako mladi in starejši, fantje in dekleta.”

Kaj bi svetovali bodočim študentom za bodoči študij?

“Bodočim študentom svetujem, da pogumno zastavljajo vprašanja med predavanji in vajami, sodelujejo med sabo pri pripravi na izpite in pri izdelavi projektnih nalog.”

Zakaj je pomembno, da si dober inženir strojništva pridobi formalno izobrazbo?

“Znanje je osnova vsakega pozitivnega in kvalitetnega dela. Ne samo znanje, ki si ga osvojil, temveč tudi znanje, ki ga boš moral nadgraditi. To velja tako za specifična znanja iz strojništva, kot tudi mehke veščine komunikacije, tujih jezikov, spoznavanja novih načinov dela v času digitalizacije. Če ne boš šel s časom naprej, ne boš več zaostal v roku 20 let, temveč v roku enega leta ali dveh.

Na mojem delovnem mestu je danes zahtevana višješolska strokovna izobrazba, ne izključujem pa možnosti, da bom svoje znanje še nadgradil.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X