Študentka inženirka informatike leta 2021 je Petra Munda

Programsko inženirstvo

Sistemsko inženirstvo

Priznanje za študentko leta 2021 programa Informatika – modul Programsko inženirstvo je v študijskem letu pridobila Petra Munda, ki je najuspešnejše in najhitreje opravila obveznosti višješolskega strokovnega programa Informatika generacije 20192021.

1. Petra, najprej iskrene čestitke! Kaj Vam pomeni naziv Študentka Inženirka informatike leta 2021?

“Pridobitev naziva študentka leta me je zelo presenetila. Nisem ga pričakovala, saj nisem gledala toliko na pridobljene ocene, kot na to, da se čim več naučim. Res pa je, da sem sedaj na prejeti naziv ponosna in mi je v čast. Vesela sem, da mi je ob delovnih obveznostih uspelo.”

2. Vključili ste se v financiranje v okviru projekta MUNERA3. Kaj Vam pomeni, da lahko študirate brezplačno?

“V dani situaciji mi to pomeni resnično vse. Sem sicer zaposlena, vendar se iz Maribora na delo odpravljam v oddaljeni Koper. Želela sem si spremembe poklica in prav projekt financiranja MUNERA3 mi je omogočil, da brez finančnega bremena uresničim svoje sanje.”

3. Zakaj ste izbrali študij na Višji strokovni šoli Academia Maribor?

“Za študij na Academii sem se odločila predvsem zaradi vaše dobre in poglobljene spletne predstavitve programa študijskega programa ter poudarka predmetov na programiranju in praktičnem izobraževanju.”

4. Kaj Vas pri študiju najbolj veseli?

“Najbolj me veselijo izzivi projektnih nalog. Nikoli ne veš, kaj pričakovati in že pred pričetkom predmeta nestrpno čakaš na nov programerski izziv.”

5. Kako Vam študij na Academii pomaga pri Vašem kariernem in osebnem razvoju? Kje se vidite po diplomiranju?

“Študij na Academii ni moj prvi študij, ampak že tretji! Kljub temu, da je študij na Academii najkrajši (2 leti), je bil zame najtežji. Za uspešen študij se je bilo potrebno dobro pripraviti.

Dobila sem okvir ustreznega strokovnega znanja, veliko praktičnih izkušenj iz prakse prav zato, ker vsi vaši predavatelji in inštruktorji prihajajo iz prakse v gospodarstvu. Prepričana sem, da lahko sedaj samozavestno poiščem novo zaposlitev.

Po diplomiranju se vidim predvsem v razvoju spletnih aplikacij (Web developmentu) v Sloveniji, morda tudi v Avstriji. Zanima me tudi Blockchain development – na to temo trenutno pripravljam tudi diplomsko delo z izdelekom.”

6. Kaj bi svetovali bodočim študentkam in študentom za uspešen študij?

“Na začetku je potrebno razčistiti pri sebi: Kaj si želiš in nato vztrajati pri tej odločitvi. Vse kar začnemo, moramo tudi zaključiti, na kar me je vedno opominjal tudi pokojni stric.”

7. Zakaj je pomembno, da dober inženir informatike pridobi formalno izobrazbo?

“Menim, da formalna izobrazba in študij na Academii poda večjo širino kot le IT certifikati, zato vsem, ki še nimate predhodnih izkušenj absolutno priporočam študij.”

8. Kaj še počnete ob študiju?

“V prostem času se predvsem ukvarjam z različnimi športi, najraje imam Ju-Jitsu.”

9. Kje opravljate praktično izobraževanje?

“Prakso v podjetju opravljam v podjetju ZenLab na projektih Full-Stack Web Developmenta, to je Front-end in Back-end razvoj spletnih aplikacij in strani.”

10. Kje ste zaposleni? Kakšno delo opravljate?

“Zaposlena sem na postaji Pomorske policije v Kopru, sem mornarka, prva v zgodovini Republike Slovenije. Naziv študentka leta pa je sedaj tudi nek novi mejnik – prva študentka inženirka informatike leta na Academii.

 

“Ob tej priložnosti bi se želela zahvaliti vsem vam na Academii. Za vso pomoč, trud in podporo, za odlično organiziran študij.

Razlika med vami in drugimi šolami je zares opazna.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X