Vabljeni na razstavo projekta Disko Šola

Grafično oblikovanje

Ste se kdaj spraševali, kakšna bi bila prihodnost mesta, če bi ga oblikovali otroci? V Murski Soboti bo 11. septembra odprta zanimiva in barvita razstava, ki bo velike in male obiskovalce spodbudila k razmišljanju o novih alternativnih prihodnostih mesta.

Inštitut za transmedijski dizajn Murska Sobota v sodelovanju s Centrom za kreativnost, Mestno občino Murska Sobota, Osnovno šolo III Murska Sobota, MIKK – Mladinskim in kulturnim klubom Murska Sobota, Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestno občino Ljubljana, Academio Maribor ter Akademijo umetnosti v Splitu in Goldsmiths Univerzo v Londonu pripravljajo razstavo Disko šola, ki je nastala v sodelovanju z murskosoboškimi otroci.

Otvoritev razstave bo v soboto, 11. septembra 2021, ob 10. uri v Gledališču Park, kjer bo predvajan kratek film, ki je nastal med procesom oblikovanja novih vizij. Nato se bo program ob 11. uri preselil v MIKKovo galerijo, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo, ki bo za javnost odprta vse do 22. septembra 2021.

Disco šola je projekt, katerega namen je navdihniti in vključiti lokalno skupnost, naj se osvobodi nostalgične preteklosti in se usmeri v novo vizijo prihodnosti, ki uporablja spekulativne
oblikovalske prakse kot participativno orodje vključevanja za lokalno sodelovanje in izobraževanje.

Spekulativno oblikovanje je diskurzivna praksa, ki temelji na kritičnem razmišljanju in dialogu ter postavlja vprašanja o prihodnosti, hkrati pa ponuja alternative, ki nam pomagajo razumeti  današnji svet. Projekt ponuja vključujočo platformo za povezovanje lokalne skupnosti z lokalnimi oblastmi pri vnovičnem zamišljanju prihodnosti mest, v katerih živijo.

Disko šola je fiktivni urbanistični načrt mesta, ki je bil zasnovan na podlagi skupne vizije o prihodnosti mesta. Priznani mednarodni in lokalni umetniki, glasbeniki in oblikovalci so združili moči z lokalnimi otroki v iskanju novih perspektiv za prihodnost mesta, pri čemer so se spraševali, kakšno bi bilo mesto, če bi bili oni župani.

Pod vodstvom mentorjev Jimmyja Loizeauja, Matta Warda, Mihaele Ružič, Sare Božanić ter v sodelovanju z Matejem Končanom (kleemar) in Big Pappom, so udeleženci ustvarjali pesmi, zgodbe, fotografije, risbe, linoreze in skulpture iz gline.

Z vključevanjem otrok v proces načrtovanja mesta ter aktiviranjem njihove domišljije in radovednosti projekta poudarja pomembnost njihovih mnenj in pomislekov ter vključevanja v odločevalske procese.

Septembrska razstava združuje vsa ustvarjena dela in javnosti predstavila novi načrt mesta.

Novi urbanistični načrt bo oktobra predstavljen na skupinski razstavi z naslovom Moja soseska, moje mesto, ki bo potekala v Le Corbusierovi cerkvi Saint-Pierre v Firminyju v Franciji.

Častni pokrovitelj projekta je Mestna občina Murska Sobota.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.