NIZKOENERGIJSKA IN PASIVNA GRADNJA TER UPORABA ELEMENTOV FENGSHUI PRI GRADNJI

Gradbeništvo

Študent: Aleksandra Bračko

Aleksandra Bračko je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2011.

PDF

Diplomsko delo Aleksandra Bračko

Koncept pasivne hiše danes predstavlja nizkoenergijsko hišo, ki zmanjša potrebe po energiji za ogrevanje za več kot 90%. Če se bi koncept pasivne hiše razširil po vsem svetu, bi to imelo ogromen vpliv na ohranjanje energetskih virov.

Nekaj časa je bilo popolnoma jasno, da je gradbeni sektor eden izmed največjih krivcev za onesnaţevanje, ki vpliva na klimatske spremembe. V iskanju čim večje učinkovitosti porabljene energije se je pojavil koncept pasivne hiše, ki predstavlja zelo dobre moţnosti v oskrbi objektov in sicer za stanovanjske, komercialne in druge namene. Pasivna hiša nam namreč nudi višjo kakovostno raven ţivljenja. Naslednja tema je koncept feng-shui. Ste morda kdaj prestopili prag hiše, v kateri ste imeli občutek, kot da ste doma? Ste kdaj razmišljali o najlepših letih vašega ţivljenja in se spraševali, kako se je vse tako izteklo, kot se je? Lahko bi bil feng-shui. Preprosto rečeno nas feng-shui uči, kako ustvariti oz. ohraniti harmonijo v okolju. Je starodavna kitajska veda in umetnost nastanitve oz. bivanja, ki pripeva k izboljšanju zdravja, harmonije, daljšega ţivljenja, karieri in blaginji- Ključ vsega je energija (ali Qi »Chee«). V nadaljevanju je navedenih 10 kratkih nasvetov, ki lahko izboljšajo tok, spremembo in ohranjanje energije (»Qi«) v vašem ţivljenju: – 1) Sezujte si čevlje preden vstopite v vaš dom. Ne nosite svojih problemov v hišo.
– 2) Skuhajte vsaj en obrok na dan in ga pojejte pri mizi v krogu druţine.
– 3) Nikoli ne postavite noţev na kuhinjski pult (niti v podstavkih).
– 4) Zmeraj se vsedite oz. stojte s pogledom proti vratom (ali zrcalno gledano).
– 5) Pustite spuščen pokrov straniščne školjke in zaprta vrata kopalnice in pralnice.
– 6) Ne spite pod belimi odejami oz. pokrivali.
– 7) Ne spite z nogami obrnjenimi proti vratom.
– 8) Ne spite zraven stene, na kateri so police.
– 9) V kolikor so vaša vhodna vrata v enaki liniji kot drevo ob hiši ali vrata sosednje hiše, potem postavite na zunanjo stran vrat ogledalo Ba Gua (Danes so bagua ogledala osmero kotne oblike, s kovinskim ali lesenim okvirjem, ki je zelene, rdeče in zlato pobarvan. Lahko so zakrivljena ali ravna. Pri bagua ogledalih ne deluje steklo, ampak osem kitajskih triagramov, ki ponazarjajo štiri glavne in štiri stranske strani neba. Pravilno jih obesimo tako, da so zgoraj tri neprekinjene linije triagrama z imenom nebo. Uporabljamo jih v notranjosti, obesimo jih na primer na zunanjo ali notranjo stran straniščnih vrat, da odbijajo slabo energijo; pa tudi zunaj za varovanje pred šajem.
– 10) Nikoli ne sme biti zgoraj omenjeno ogledalo znotraj hiše, saj bi naj imelo preveliko moč.
Verjetno ste ugotovili, da so nekatera izmed navedenih nasvetov povsem običajna in povsem razumljiva. Zelo verjetno ste ţe več let uporabljali nekatera izmed načel feng-shui brez da se bi tega sploh zavedali.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Aleksandra Bračko

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X