Rast, razvoj in analiza poslovanja podjetja Futura PR d.o.o. s poudarkom na finančni funkciji in uspešnosti poslovanja

Računovodja

Študent: Sonja Kamenjev

Sonja Kamenjev je diplomantka programa Računovodstvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala novembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Sonja Kamenjev

Podjetje začne svoje formalno pravno življenje z vpisom v sodni register. Podjetje raste, ko v njem ljudje gospodarijo na dolgi rok in spreminjajo proizvodne zmogljivosti. Razvojno spreminjanje zadeva različne dele in procese v podjetju samem, njegovo organizacijo in strukturo znotraj podjetja in tudi spremembe v njegovem okolju. Razvoj podjetja je »biti
boljši« kot kakovostni dejavnik, zelo pogosto pa ga zamenjujemo z rastjo podjetja – s spreminjanjem velikosti podjetja. Spremembe velikosti podjetja izvirajo iz pozitivne ali negativne rasti podjetja ter so povezane s količinskim izražanjem podjetja.

Za rastoče posle je značilno, da je tudi pristop k načrtovanju, posamezni koraki in njihov specifičen vrstni red in izraža vsebino tako imenovane aktivne strategije rasti. Brez načrtovanja take strategije pri rasti podjetja posla sploh ni mogoče dosledno uveljavljati.
Pomanjkljivo načrtovanje pri rastočih poslih se lahko pokaže v povečanem tveganju takega poslovanja. Brez načrtovanja lahko namreč zelo hitro nastanejo usodne napake.

Cilj finančne funkcije v podjetju je maksimiranje tržne vrednosti podjetja. Ta cilj lahko finančna funkcija doseže s pomočjo analize poslovanja podjetja. Analiza poslovanja podjetja obdela pretekle podatke, ki jih je pridobila iz računovodskih izkazov, ter na podlagi pridobljenih rezultatov sporoča finančni funkciji podjetja o predvidevanjih in o spoznavanju
financ podjetja, na podlagi katerih lahko finančna funkcija bolje odloča, izvaja in nadzira finance podjetja.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Sonja Kamenjev

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X