Varovanje nogometne tekme visokega rizika med Mariborom in Rosenborgom

Varovanje

Študent: Denis Belovič

Denis Belovič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Varovanje. Svoje diplomsko delo je zagovarjal marca 2020.

PDF

Diplomsko delo Denis Belovič

Nogomet je najpriljubljenejši šport na svetu, kar pomeni, da je zanj veliko zanimanja in ga spremlja veliko navijačev. Zanje pa je treba zagotoviti varnost na tribunah in tudi v njeni okolici. Navijači s svojim glasnim navijanjem spodbujajo svoje moštvo in mu dajejo dodatno energijo ter tako postanejo ključen dejavnik ali tako imenovani dvanajsti igralec moštva. Vendar na tekme ne prihajajo samo navijači, temveč tudi huligani, katerih glavni namen je povzročanje izgredov. Prav zaradi tega sem se v diplomskem delu osredotočil na izvedbo varovanja mednarodne nogometne tekme z usposobljenimi varnostniki zasebnega varovanja. Glavno vlogo pri zagotavljanju varnosti po in pred tekmo pa imajo pripadniki policijskih enot.

Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako bi lahko izboljšali varnostni nadzor na nogometnih športnih prireditvah, da ne bi prihajalo do izgredov. Zato sem proučeval zakone, predpise in upošteval različne dejavnike in mnenja strokovnjakov glede organiziranja in izvedbe športne prireditve. Na podlagi zakonskih osnov sem analiziral zagotavljanje varnosti na športnem dogodku, kdo je pristojen in odgovoren za varnost ter kateri ukrepi se izvajajo ob izgredih navijačev.

Za zagotavljanje varnosti je ključnega pomena medsebojno sodelovanje predvsem varnostno-rediteljske službe in policije, še posebej ob pričakovanju morebitnih izgredov. Glede problematike izgredov navijačev sem upošteval tudi pravila in ukrepe mednarodne organizacije UEFE. Po mojem mnenju bi se namreč morali zgledovati prav po zgledu UEFE in močno zaostriti kaznovanje. Čeprav je zaostritev kazni velik korak v pravo smer, pa seveda ni edina rešitev. Morali bi vzpostaviti solidno sodelovanje z organiziranimi navijaškimi skupinami in z njimi doseči dogovore o športnem, kulturnem navijanju brez nepotrebnih izgredov.

Na podlagi izvedene raziskave ugotavljam, da so bili vsi intervjuvani podobnega mnenja glede večine zastavljenih vprašanj. Strinjali so se, da je pomembna dobra organizacija športnega dogodka, da bi bilo treba izgrednikom in tudi klubu močno povišati kazni ter da varnostniki in policija svoje delo večinoma opravljajo korektno.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Denis Belovič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X