Nova tehnologija obzidave korita elektrolizne celice v podjetju Talum d. d. s pomočjo BIM-a

Gradbeništvo

Študent: Aljoša Vajda

Aljoša Vajda je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal marca 2020.

PDF

Diplomsko delo Aljoša Vajda

Sam naslov diplomskega dela, je izpeljanka krovne teme »Nove tehnologije v gradbeništvu.«, uporaba BIM-a ter izbran projekt v podjetju. Ker je naše podjetje že zelo ustaljeno na področju elektrolize (objekt oziroma, »Hala C« je bila zgrajena in zagnana leta 1988), sem hotel v tem sistemu poiskati gradbeni projekt, ki bi se ga dalo posodobiti in ga ustrezno predstaviti.

Odločal sem se o možnostih izdelave diplomskega dela o peči za žganje ogljikovih anod in o izdelavi katodnega korita. Po krajši raziskavi se odločim za temo obzidave korita in tako prišel do ideje, da bi lahko obzidavo korit naših elektroliznih celic posodobili in pri tem zmanjšali faktor fizičnega dela, ter prihranili tudi pri financah, kar je za vsako podjetje najpomembneje. Tega sem se lotil tako, da sem najprej pridobil potrebno gradivo o sami elektrolizi in seveda o strokovnem delu obzidave. Na voljo sem imel tudi praktični vpogled in prisostvovanje pri dejanski obzidavi korita s klasičnimi zidaki. Ugotovil sem, da je delo počasno in zahteva veliko število delavcev, ki so večino časa v sključenem položaju. Mentorica mi je ob mojem vprašanju kako to, da obzidava še poteka ročno, dejala, da je podjetje sicer že imelo na predstavitvi vakuumsko dvigalo in velike šamotne bloke, ki so jih položili bistveno hitreje, z manjšim številom ljudi in praktično brez fizičnega napora. Seveda je vse pogojeno s ceno in tako je to vakuumsko dvigalo seveda predrago, da bi upravičilo strošek. Korit se namreč obzida na letni ravni veliko premalo, da bi bil stroj izkoriščen v ta namen. Ne glede na to sem vztrajal pri svoji temi in sem s pomočjo programa Autodesk Revit 2019, izdelal najprej 3D model katodnega korita in vanj začel vnašati posamezne sloje obzidave s klasičnimi zidaki. Nato sem izdelal še model obzidave korita z velikimi bloki. Po tlorisu obeh obzidav je bilo takoj vidno da so klasični zidaki veliko bolj zgoščeni, saj so manjših formatov. Pri tem se seveda vprašamo, ali ni boljše, če je obzidava narejena iz manj posameznih opek? Seveda. Vsaka opeka ima med sabo spoje, ki pa so »kritični« za nepravilnosti in morebitno poroznost. Se pravi, smo z zmanjšanjem števila stikov uspeli pridobiti na boljši kvaliteti, kar je tudi eden izmed poglavitnih ciljev. Na podlagi modelov sem izdelal tudi predračunski vrednosti za posamezno obzidavo korita. Za izdelavo predračuna sem uporabil Microsoft Excel in v njem natančneje opisal vsako postavko in njeno vrednost. Kot se je izkazalo je obzidava z velikimi bloki cenejša, napram obzidave s klasičnimi zidaki.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Aljoša Vajda

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.