Od ideje do realizacije reportaže erotičnega sejma sLOVErotika

Video produkcija

Študent: Dejan Klasinc

Dejan Klasinc je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2018.

PDF

Diplomsko delo Dejan Klasinc

V diplomskem delu sem razčlenil in opisal vse procese pri nastajanju reportaže sLOVErotika. Edina neopisana je ta, koliko časa je bilo potrebnega pred samim snemanjem in nastajanjem. Treba je upoštevati, da je bilo potrebnih ogromno telefonskih pogovorov, osebnih srečanj in prepričevanj. Pred samim snemanjem sem moral prepričati takratno glavno urednico na ptujski televiziji, da je privolila v ta projekt. Da sem dobil akreditacije, so bili potrebni številni pogovori z organizatorji, ker smo morali na nek način kompenzirati dvotedensko oglaševanje sejma erotike na televiziji. Tukaj ni opisano, da se je bilo potrebno voziti v Maribor na srečanja. To je bilo potrebno samo za reportažo. V kolikor bi se lotil režirane zadeve kot je film, bi porabil veliko več časa, financ in energije.
Pri samem nastajanju reportaže sem pridobil veliko izkušenj, ker sem kot vodja skupine prevzel nase večino funkcij, ki so potrebne za realizacijo. Prednost tega je, da sem imel več svobode pri odločanju kot Alja in Simon. Slabost tega pa je velika količina porabljenega časa, energije in »živcev«.
Ko sem se pogovarjal z različnimi profesorji, sem nekako razbral, da velikokrat lahko vpliva na kvaliteto izdelka, če ima ena oseba preveč zadolžitev pri nastajanju AV izdelka. Je pa spet razlika, če je to reportaža ali pa režiran film. Koliko je pri meni vplivalo na kvaliteto izdelka to, da sem imel preveč zadolžitev, sam težko komentiram. Upam, da mi bo v prihodnosti kdo povedal.
Menim, da sem v diplomskem delu zajel vse pomembne dele, od pred produkcije, produkcije in post produkcije. Na koncu sem se še odločil, da dodam poglavje tehnične karakteristike, ker se mi zdi pomembno, da bo nekdo, ki bo mogoče prebral diplomsko delo, videl, da zelo veliko vlogo igra oprema. Posebej še v današnjem času, ko tehnologija napreduje iz dneva v dan, kamere zamenjujejo fotoaparati z nešteto objektivi, mikro kamere, droni, robotsko vodene kamere, ipd. Danes že imamo na dosegu mobilne telefone, ki omogočajo neko določeno kvaliteto posnetka, vendar to še zdaleč ni primerljivo s kamero. Nekoč pa bodo mobilni telefoni vendarle na stopnji današnjih kamer.
Kot je razvidno v analizi končnega stanja, sem uspel realizirati vse cilje, za katere sem menil, da so pomembni. Pri tem sem se naučil in tudi videl, da je zelo dosti potrebnega za nastanek nekega AV dela. Dokler nisem pričel ideje pisati, je bilo vse nepovezano v moji glavi in nisem imel občutka, da je potrebno vložiti toliko časa, energije in »živciranja«, česar nikakor ne moreš ovrednotiti v nekih finančnih konstrukcijah.
Pri hipotezah prav tako menim, da sem bil uspešen, saj sem od treh hipotez uspel potrditi dve v celoti, pri tretji pa, kot je opisano, jo je težko potrditi ali ovreči, dokler je ne poizkusiš v praksi. Če naredim kratek povzetek:
H1: Reportažo je možno realizirati hitreje oz. prej!
H2: Reportažo je možno izpeljati oz. realizirati z dvema osebama!
H3: Ena oseba lahko sama realizira reportažo! – rezultat je DA in NE
Pri reportaži sem se lotil snemanja tako, da je bilo sprva vse samo v glavi. Vse kar sem imel pisnega dela so bila vprašanja za nastopajoče. V kolikor bi snemal režiran film, bi se vsekakor procesa moral lotiti drugače, ker bi moral v začetku opraviti vse te stvari, ki sem jih počel v diplomskem delu oz. bolj v projektni nalogi AV produkcije, ki smo jo imeli. Vsekakor bi še moral bolj podrobno opisati razna poglavja.
Če bi ponovno delal reportažo se bi zadeve lotil (zraven že napisanih vprašanj za nastopajoče), tako da bi porezal intervjuje in jih podložil z obstoječim posnetim materialom (nastopi na odru). Tukaj bi bila pisna dokumentacija prevodi iz angleščine v slovenščino in v kolikor bi se odločil, da bi vključil v reportažo povezovalni tekst bi to bila pisna oblika. Meni osebno ustreza, da imam pri montaži (mišljeno televizijski prispevek ali reportaža) čim več materiala, če ravno ti zaradi tega vzame več časa, vendar lahko izluščim najboljše kadre in lahko sam izbiram. V kolikor pa imaš malo in kvalitetne posnetke pa si dosti bolj omejen na to. Sem pa si naredil tekom mojega dela na PeTV sistem, ko lahko zmontiram reportažo v hitrem času, tudi ko imam zelo dosti materiala.
Za zaključek lahko naredim povzetek, da se bom v prihodnje lotil izdelave reportaže čisto drugače, kot sem se je v tem diplomskem delu. V letošnjem letu sem se že pogovarjal z organizatorji sLOVErotike, ki so izrazili željo, da bi naša ekipa ponovno prišla snemat dogajanje. Vse sejme od leta 2016 sem namreč izpustil, ker mi je zraven službe veliko časa vzela tudi šola.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Dejan Klasinc

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.