Primerjava energetskega prihranka pri prezračevanju stanovanjske hiše z rekuperatorjem in brez

Strojništvo

Študent: Kristina Mernik

Kristina Mernik je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjala januarja 2021.

PDF

Diplomsko delo

Ozaveščenost ljudi o pomenu negativnih vplivov na okolje, ki jih povzročamo z neučinkovito gradnjo, je vse večja. Iz tega razloga se trendi v gradbeništvu vse bolj usmerjajo v smeri energetsko varčne gradnje, kjer ne nastajajo visoki obratovalni stroški. Zaradi tega so boljši tudi materiali, ki se uporabljajo, saj zadržijo več toplote, ki bi se drugače prenesla v okolje v obliki energetskih izgub.

Pristop s tesnimi materiali ima tudi svoje negativne plati, saj si s tem prostor naredimo skoraj neprodušen, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje in počutje. V prostorih se lahko tako začnejo kopičiti presežne vrednosti nevarnih plinov in drugih kemičnih snovi, ki lahko prizadenejo naše zdravje v obliki akutnih ali kroničnih težav. Kvaliteta zraka se ob pomanjkanju prezračevanja poslabša, s tem pa se poslabšajo tudi bivalni pogoji, ki se merijo v udobju bivanja, produktivnosti, sproščenosti in razpoloženju človeka.

Iz potreb po izboljšanju kakovosti zraka so se na trgu pojavili prezračevalni sistemi, ki delujejo po principu prisilnega oziroma mehanskega prezračevanja. Prednost mehanskega prezračevanja je v avtomatizaciji sistema, saj ta sam regulira kdaj in koliko je treba prezračevati. Druge pozitivne lastnosti takšne oblike prezračevanja so v personalizaciji konstrukcije, saj si lahko zadevo prilagodimo glede na naše lastne potrebe. Pomembno je, da izberemo napravo, ki je tiha, porabi malo energije in je po možnosti sposobna ohraniti toploto onesnaženega zraka, ki pri prezračevanju notranje prostore zapušča in se zamenja s svežim, hladnim zrakom iz okolice stavbe.

Prezračevalne naprave, ki so sposobne zadržati večje količine toplote, imajo vgrajen t.i. rekuperator. Gre za mehanizem, ki v principu uspe zadržati toploto odpadnega zraka, ki stavbo
pri prezračevanju zapušča, in segreti svež zrak, ki prihaja od zunaj. Kot bomo spoznali v prihodnjih poglavjih tega diplomskega dela, so nekateri rekuperatorji zmožni zadržati tudi več
kot 90 % toplote. Na ta način uspemo združiti prednosti visokotesnosti sodobnih gradbenih materialov z učinkovitim prezračevanjem zgradbe, ki ne povzroča dodatnih toplotnih in energijskih izgub. Končni rezultat so prihranki pri mesečnih stroških ogrevanja, še posebej v zimskem času, kadar so temperaturne razlike med notranjimi prostori in zunanjo okolico velike.

Diplomsko delo Kristina Mernik

PDF

Diplomsko delo

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.