Zagon dvojne cevne membranske črpalke FELUWA

Strojništvo

Študent: Matjaž Preložnik

Matjaž Preložnik je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal avgusta 2021.

PDF

Diplomsko delo Matjaž Preložnik

V podjetju Silkem so zeolit na stolpni sušilnik prečrpavali z vijačno črpalko. Ker črpalka obratuje skoraj vse dni v letu in zaradi materiala, ki ga prečrpava, se posledično hitro obrabljata stator in rotor, kar na letni ravni povzroči velike stroške vzdrževanja.

Zato so v podjetju Silkem iskali boljšo alternativo, s katero bi stroške vzdrževanja na letni ravni zmanjšali.

Ko so iskali boljšo alternativo, so naleteli na membransko črpalko SG 130 – 2 DS17 ter se na podlagi predstavitve te črpalke skozi videoposnetke in specifikacije odločili za nakup.

Ko so do tedaj aktualno vijačno črpalko zamenjali z membransko črpalko SG 130 – 2 DS17, so se pojavili številni problemi. Prvi največji problem je bil, da membranska črpalka ni hotela prečrpavati materiala na stolpni sušilnik.

Po raznih poizkusih so ugotovili, da je vstopni tlak v membransko črpalko SG 130 – 2 DS17 premajhen, zato so pred njo namestili centrifugalno črpalko. Centrifugalna črpalka pri prečrpanem materialu v podjetju Silkem, d. o. o., doseže največji tlak 1 bar, kar je premalo za obratovanje membranske črpalke SG 130 – 2 DS17.

Da bi membranska črpalka delovala, smo ugotovili, da potrebujemo vstopni tlak tekočine (zeolit ZP-4A ) od 2 do 2,5 bara. Nato so centrifugalno črpalko zamenjali s prej uporabljeno vijačno črpalko, ki zlahka doseže želeni tlak 2,5 bara.

Ker membranska črpalka SG 130 – 2 DS17 ni črpala željene tekočine zeolit ZP-4A niti pri vstopnem tlaku od 2 do 2,5 bara. So opustili zagon membranske črpalke SG 130 – 2 DS17 . Zato sem se osredotočil na problem, zakaj membranska črpalka ne prečrpava tekočine.

Po brskanju razne literature sem ugotovil, da ima zeolit lastnosti tiksotropije, kar pomeni, da ima v mirovanju zelo visoko viskoznost, če pa zmes mešamo, preide v zmes manjše viskoznosti.

Zaradi visoke viskoznosti, ki jo ima zeolit, sem ugotovil, da membranska črpalka ni primerna za prečrpavanje zeolita ZP-4A, saj tekočina teče počasneje in je lepljiva.

Ugotovil sem tudi, da se tekočina zeolit ZP-4A hitro poseda in posledično v kratkem času nastane usedlina, kar pa je zelo slabo, glede nato, na kakšen princip deluje membranska črpalka SG 130 – 2 DS17.

Ugotovil sem tudi, da ima membranska črpalka nameščen blažilnik pulziranja, ki bi ublažil nihanje pretoka, kar ni dobro, saj bi imeli na stolpnem sušilniku skozi šobe različen vbrizg (enkrat več drugič manj), kar pa ne bi bilo sprejemljivo, saj mora biti vbrizg na šobah v stolpnem sušilniku vedno enak.

Diplomsko delo Matjaž Preložnik

PDF

Diplomsko delo Matjaž Preložnik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X