Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.

  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Diplomanti programa Računalništvo – modul Podatkovna znanost se večinoma odločijo za zaposlitev v tehnoloških IT podjetjih, ki jim omogoča projektno delo z večimi naročniki ter sodelovanje za raznovrstnih projektih. Drugi se zaposlijo v zasebnih ter javnih organizacijah v IT oddelkih in oddelkih poslovne analitike.

Poklic, ki ga tipično opravljajo diplomanti: programer, podatkovni analitik (data scientist).

Dolgoročni trendi potreb na trgu dela

Podatki raziskave McKinsey & Company Future of Work kažejo, da je kar 6 od 8 najperspektivnejših delovnih mest v Evropi s področja Računalništva in jih ta študijski program zajema v izbirnih modulih dveh poklicnih standardov. Usposobljeni strokovni sodelavci iz področja računalništva so iskani pri delodajalcih v R Sloveniji, EU in po svetu. Ocena je, da trenutno primanjkuje v EU več kot 200.000 inženirjev računalništva.

Vir: McKinsey & Co.

Zaposljivost in analiza plač diplomantov VSŠ 2016-2018

  • Diplomanti višjih strokovnih šol so bolje zaposljivi od povprečja zaposljivosti v Sloveniji. Stopnja registrirane brezposelnosti diplomantov VSŠ je ob koncu leta 2018 znašala 6%, stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji pa 8%.
  • Diplomanti višjih strokovnih šol imajo v povprečju od 14,6 do 22,5 % višjo povprečno mesečno bruto plačo od zaposlenih s srednješolsko izobrazbo.
  • Diplomanti višjih strokovnih šol imajo v 7 od 12 statističnih regij do 4,3 % višjo povprečno mesečno bruto plačo od diplomantov visokošolskih strokovnih programov 1. bolonjske stopnje. V preostalih petih regijah imajo diplomanti VS programov 1. bolonjske stopnje v povprečju le do 5,4 % višjo plačo.

Vir: Skupnost višjih strokovnih šol RS

Aktualno

Informativni dnevi Višje strokovne šole Academia Maribor

Spletni informativni dan – četrtek, 25. avgusta 2022 ob 17. uri

Ni prispevkov

X