Predstavnici Academie v okviru Erasmus+ obiskali Univerzo na Mavriciju

V aprilu sta predstavnici VSŠ Academie v okviru Erasmus+ partnerskega sodelovanja obiskali Univerzo na Mavriciju.  Izobraževalni sistem na Mavriciju je nekoliko podoben slovenskemu, čeprav se obvezno izobraževanje prične že s 5. leti starosti in traja do 16. leta. Gre za šest let osnovnošolskega izobraževanja in nato sedem let srednješolskega izobraževanja. Obvezno izobraževanje je brezplačno. To velja tudi za dodiplomsko izobraževanje na javnih univerzi. 

 

Univerza na Mavriciju (University of Mauritius, krajše MoU) je bila ustanovljena leta 1965. Danes pod njenim okriljem deluje 7 fakultet: za kmetijstvo, inženirstvo, za informacijsko komunikacijske in digitalne tehnologije, za pravo in menedžment, za medicino in zdravstvene vede, za znanost, za družbene in humanistične vede. Nova prenovljena vizija UoM daje poudarek razvojno raziskovalni dejavnosti, podjetništvu in internacionalizaciji. Imajo tri raziskovalne centre: za biomedicino in biomateriale, za suženjstvo in identiteto, ter mednarodni center za trajnostni turizem in gostinstvo. 

 

 

Na UoM se je v zadnjem študijskem letu vpisalo nekaj manj študentov kot v preteklosti (to je okoli 9.500 študentov). Zaposlujejo približno 800 ljudi, od tega je 200 administrativnih delavcev. Univerzo Mavricij (University of Mauritius) sta predstavnici v času bivanja na Mavriciju obiskali večkrat. Pripravili so tudi vodeni ogled vseh fakultet in drugih pomembnih stavb v okviru univerzitetnega kampusa, ki se nahaja na obrobju glavnega mesta Port Louisa, v predelu imenovanem Reduit.

Med drugim so se srečali tudi s prorektorjem univerze; kasneje tudi s predstavniki mednarodne pisarne. Na razgovorih ter okroglih mizah so razpravljali o skupnih interesih ter se dogovarjali o nadaljnjem sodelovanju. Trenutno je na Erasmus+ izmenjavi na Academia že prva študentka iz Mavricija, ki ostaja v Sloveniji še do meseca julija 2023. Konec junija 2023 na Academia pričakujemo še dve pomembni predstavnici Univerze Mavricij.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X