Direktor Academie ter podpredsednik Skupnosti višjih strokovnih šol na 33. letni konferenci EURASHE v Avstriji

Direktor Academie ter podpredsednik Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije Žan Dapčevič se je v imenu slovenskih višjih strokovnih šol udeležil letne skupščine in 33. letne konference EURASHE, ki je potekala 22. in 23. maja 2024 na Univerzi uporabnih znanosti St. Pölten v Avstriji.


Dogodka sta združila vodilne strokovnjake in izobraževalce z vse Evrope, da bi razpravljali o ključnih temah v višjem in visokem strokovnem izobraževanju pod skupnim naslovom dogodka: Močnejši skupaj – spodbujanje transnacionalnega sodelovanja v višjem in visokem strokovnem šolstvu.

Razpravljavci so na okrogli mizi izpostavili, da transnacionalno izobraževanje tudi v višjem in visokem strokovnem šolstvu mora preseči le mobilnosti študentov in osebja na mobilnost in transnacionalnost študijskih programov in institucij za njihovo izboljšanje kakovosti, okrepitev in trajnostno delovanje v Evropi.

Panelisti, predstavniki vlad Portugalske, Avstrije in Flandrije, so izpostavili izzive transnacionalnega izvajanja študijskih programov, kot so financiranje, priznavanje pridobljenih listin in še vedno prisotne pravne ovire za izvajanje programov v posameznih državah članicah Evropske unije. Slednje bo ena izmed pomembnih tem, sporočil ter zavez izboljšanja prihajajočega komunikeja bolonjske ministrske konference, ki bo potekala v prihodnjem tednu v Tirani, Albaniji.

Poleg tega so na konferenci v okviru plenarnih zasedanj in tematskih delavnic sodelujoči razpravljali o inovacijah, digitalni transformaciji, trajnostnem razvoju in evropskih izobraževalnih politikah. Konferenca je vključevala tudi predstavitve projektov, ki spodbujajo sodelovanje med evropskimi in svetovnimi višjimi in visokimi strokovnimi šolami za trajnostno prihodnost.

Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije je aktivna članica EURASHE – vodilnega združenja višjega in visokega strokovnega izobraževanja v Evropi in posvetovalnega telesa bolonjskega procesa.

Za več informacij obiščite EURASHE Annual Conference 2024.


Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X