FH Joanneum iz Gradca in Academia Maribor v skupno izvedbo dualnega študija strojništva in proizvodne tehnike

Strojništvo

Univerza uporabnih znanosti FH JOANNEUM iz Gradca v Avstriji in Višja strokovna šola Academia Maribor sta sklenili čezmejno sodelovanje za skupno izvedbo dualnega višješolskega in dodiplomskega študija strojništva.

Študentje, ki bodo s študijem dvoletnega višješolskega strokovnega programa Strojništvo pričeli na Višji strokovni šoli Academia Maribor, bodo imeli možnost neposrednega napredovanja v četrti semester na dodiplomski študij Proizvodne tehnike in organizacije Univerze za uporabne znanosti FH JOANNEUM v Gradcu.

Oba programa bodo študentje uspešno zaključili v treh letih oziroma opravljenih šestih semestrih s pridobitvijo višješolske diplome Academie in na FH JOANNEUM bodo pridobili akademski naziv „Bachelor of Science in Engineering BSc“.

Osnovni študij v Mariboru bo potekal v slovenskem jeziku v modularni obliki, to so predavanja ter praktično izobraževanje, ki bo potekalo v partnerskem podjetju, v Gradcu pa nadaljnji dodiplomski studij v nemškem jeziku v dualnem načinu izobraževanja v kombinaciji predavanj in vaj na univerzi ter praktičnim delom v partnerskem podjetju izmenjaje na tri mesece.

“Sodelovanje predstavlja izjemno priložnost študentom za prenos znanja in delovnih izkušenj iz avtomobilske in druge proizvodne industrije med avstrijsko in slovensko Štajersko.” je ob dogovoru sodelovanja dejal Žan Dapčevič, poslovni direktor Višje strokovne šole Academia Maribor.

Univerza uporabnih znanost FH JOANNEUM je z dualnim studijskim programom Proizvodna tehnika in organizacija ze od leta 2002 pionir dualnega visokošolskega izobraževanja v Avstriji.

“Academio Maribor in študijski program Proizvodne tehnike in organizacije FH Joanneum združujeta dolgoročno sodelovanje, ki ga oblikujejo skupna prizadevanja gospodarstev obeh držav, da lahko bodočim inženirjem ponudimo privlačen čezmejni program izobraževanja. Razvita izobraževalna ponudba pomembno prispeva h krepitvi našega skupnega gospodarskega prostora. Izobraževanje in znanje lahko in morata presegati meje ter dejavno prispevati k zagotavljanju uspešne in življenju prijazne prihodnosti za vse nas. poudarja vodja študijskega programa in vodja inštituta za aplikativno proizvodno znanost FH Joanneum dr. Georg Wagner.

Višja strokovna šola Academia Maribor je v študijskem letu 2020/2021 vpisala jubilejno 20. generacijo študentov, ki se izobražujejo po dvoletnih višješolskih strokovnih programih poslovnih in inženirskih ved ter medijske produkcije, kjer kar 40% študijskega programa predstavlja praktično izobraževanje v podjetju.

Dualni študij dvojne diplome

Strojništvo (VSŠ) in Proizvodna tehnologija in organizacija (BSc)

 

leto 1

Semester 1
Academia Maribor

Semester 2
Academia Maribor

leto 2

Semester 3
Academia Maribor

Semester 4
FH Joanneum Graz

leto 3

Semester 5
FH Joanneum Graz

Semester 6
FH Joanneum Graz

Pogoji za vpis

 • izpolnjevanje vpisnih pogojev VSŠ Academia in FH Joannem
  • splošna matura, poklicna maturo (ali zaključni izpit oz. diploma pred letom 2002)
  • mojstrski ali delovodski oziroma poslovodski izpit, če imate tri leta delovnih izkušenj ter opravite preizkus znanja iz slovenščine (oz. italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.

Pogoji za napredovanje na FH Joanneum

 • znanje nemškega jezika na ravni vsaj B2
 • opravljene študijske obveznosti na Academia Maribor: 
  • Strokovna terminologija v tujem jeziku – angleški jezik, Poslovno komuniciranje in vodenje, Računalništvo, Ekonomika podjetja, Mehanika 1, Tehnologija, Varnost pri delu in varovanje okolja, Mehanika 2, Energetika, Kakovost in zanesljivost procesov, Elektrotehnika, Snovanje in konstruiranje orodij, Izdelava in vzdrževanje orodij, Tehniška dokumentacija in načrtovanje proizvodov, Praktično izobraževanje – komunikacije

Zaključek študija

Ob zaključku celotnega študija na Academia Maribor in FH Joanneum diplomant prejme

 • diplomo Višje strokovne šole Academia Maribor in strokovni naziv inženir strojništva ter 
 • dodiplomsko diplomo in akademski naziv Bachelor of Science in Engineering (BSc) FH Joanneum 

Potek študija

Študij na Academia Maribor poteka v modularni obliki, predmet za predmetom 2-3x tedensko v popoldanskem času od 16. do 20 ure.

Študij na FH Joanneum poteka v obliki dualnega študija, to je v semestralni obliki kombinacije predavanj in vaj ter dela v podjetju. Primer: 4. semester (predavanja in vaje potekajo) od 19. aprila 2021 in trajajo do 25. julija 2021. Praktično izobraževanje poteka od 26. julij 2021  do  31. oktobra 2021.

Stroški študija

Stroški celotnega 3-letnega študija na Academia Maribor in FH Joanneum so enaki celotnim stroškom študija 2-letnega višješolskega programa Strojništvo Višje strokovne šole Academia Maribor. Zadnje, tretje leto, je že vključeno v stroške študija dvoletnega programa.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo osebno na Višji strokovni šoli Academia Maribor, po telefonu na 02 228 35 35 ter e-pošti na info@academia.si 

Več o programu Strojništvo VSŠ Academia Maribor

Več o programu Proizvodne tehnologije in organizacija FH Joanneum

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
 • Vaši osnovni podatki

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.