Gostujoče predavanje: Profesor strojništva na Univerzi znanosti in tehnologije v Jordaniji Dr. Bourhan Mohammad Tashtoush

Strojništvo

VSŠ Academia je v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru gostila Dr. Bourhana Mohammada Tashtoucha, profesorja strojništva na partnerski Univerzi za znanost in tehnologijo v Jordaniji, uvrščenega na seznam 2 % najboljših znanstvenikov na svetu Univerze Stanford. Naslov gostujočega predavanja se je glasil “Dobre prakse in projekti na področju obnovljive in trajnostne rabe energije v Jordaniji”


 

Na gostujočem predavanju je bil poudarjen trenutni položaj obnovljivih virov energije v Jordaniji, pobude za spodbujanje njihove uporabe in možnosti za prihodnji razvoj v tej panogi. Sledil je pregled trenutne mešanice energetskih virov v Jordaniji in njene odvisnosti od fosilnih goriv. Dr. Tashtouch je predstavil vladne programe in dejavnosti, namenjene širitvi uporabe obnovljivih virov energije v državi. Poleg tega so bile izpostavljene uspešne pobude na področju obnovljivih virov energije v Jordaniji, vključno s projektom hidroelektrarne Mujib Dam in sončno elektrarno Shams Maan.

 

 

V drugi polovici predavanja je bil podan povzetek najboljših jordanskih praks na področju energetske učinkovitosti in varčevanja z energijo, vključno z gradbenimi normami in pravili ter energetsko učinkovitimi tehnologijami, predstavljene so bile prihodnje možnosti za obnovljive vire energije v Jordaniji, možnost povečanja naložb na tem področju, vloga zasebnega sektorja pri pospeševanju razvoja trajnostne energije ter možnosti za sodelovanje javnega in zasebnega sektorja.

Obravnavani so bili tudi učinki pandemije COVID-19 na energetski sektor ter način, kako sta se z njimi spopadla javni in zasebni sektor. Po končanem predavanju je sledil manjši pogovor o položaju Jordanije v regiji na področju obnovljivih virov energije in o tem, kako sodeluje z drugimi državami za povečanje energetske varnosti in trajnosti v regiji.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X