Kaja Korošec: Študentka športnica programa Varovanje

Varovanje

Kaja Korošec je študentka športnica programa Varovanje. Kaja je članica ženske nogometne ekipe Pomurje Beltinci in slovenske ženske članske reprezentance A.

Z nogometom se ukvarja že od svojega petega leta. Za igranje nogometa sta jo navdušila predvsem oče in starejši brat. Kot edina punca med štirimi otroci, ji je to bilo dano že od malih nog. V družini vsi štirje trenirajo nogomet, zato so, po njenih besedah, zelo nogometna družina.

Kaja je že uspešno igrala nogomet v mlajših fantovskih selekcijah  ekipe Ketty Emmi Bistrica, kjer je lahko igrala do 17. leta starosti. Nato je kot članica ženskega kluba Beltinci z ekipami osvojila naslov državnih prvakinj U17, dva naslova državnih prvakinj pri članski kategoriji, dva naslova pokalnih prvakinj in uvrstitev med najboljših 32 v Evropi v ligi prvakinj. 

Z reprezentancama U17 in U19 se je tri leta zapored uvrstila v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Skupaj s člansko reprezentanco je osvojila tretje mesto v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo. Leta 2018 je Kaja prejela naziv športnica leta občine Slovenska Bistrica.

Med njenim športnim udejstvovanjem je dosegla že kar nekaj dosežkov, na katere je zelo ponosna. V prihodnosti upa, da bo imela priložnost nastopiti tudi za uspešen klub v tujini. Želi si še več uvrstitev na elitna tekmovanja s klubom kot tudi z reprezentanco.

Kako izgleda vaš običajen delovnik?

Moj običajen delovnik se je zaradi korone spremenil. Sedaj, ko bo potekala sezona, imamo trening po enkrat na dan. Zaradi tega sem večino tedna od doma, saj treniram z ekipo in sem v Prekmurju. Treninge imamo po navadi popoldan, zato imam dopoldneve proste in počnem razne stvari ( šola, narava, prijatelji, itd.). Čez dan si delo porazdelim tako, da ostane čas tudi za počitek in ustrezne obroke. Ko se bodo stvari umirile bo moj dan potekal nekoliko drugače.

Kako izgleda vaš običajen vikend?

Vikendi so rezervirani za tekme. Tekmo imamo po navadi v nedeljo, zato imamo v soboto ali dva treninga ali enega dopoldan. Takrat se zbere cela ekipa in se posvečamo pripravi na tekmo. V nedeljo dopoldan imamo tekmo tako, da sem za kosilo končno po par dnevih že lahko doma. Popoldan se družim z družino in si ogledam kakšno tekmo po televiziji. Z mislimi pa sem že v novem sedaj rutiniranem tednu.

Zakaj ste se odločili za ta program in to šolo?

Že od nekdaj sem usmerjena bolj v to smer in me zanimajo bolj aktivne službe, kjer vsak dan ne poteka v pisarni in ni enak. Četudi kot varnostnik sediš v pisarni to ni enako tistemu res pisarniškemu delu. Sama sem aktivna oseba in dolgo ne morem biti pri miru haha. Predvsem sem se odločila za to šolo ker je urnik fleksibilen, kar pride prav meni kot športnici. Predavanja se snemajo in jih je možno pogledati za nazaj, kar je velika prednost.

 

Kaja vestno usklajuje študijske ter športne obveznosti. Za to porabi veliko energije, ampak verjame, da bo na koncu njen trud obrodil sadove. Ob tem poudarja, da je pomemben del uspeha tudi veliko odrekanja.

Meni, da so športniki in športnice dobro organizirane ter zagnane osebnosti, kar predstavlja njihovo prednost pri študiju. Sposobni so dobro delovati pod stresom in izkoristiti čas za ustrezne stvari.

Pandemija COVID-19 je močno vplivala na Kajino športno kariero. Prekinila so se vsa tekmovanja in treningi. To je za njo bil velik šok, tako za glavo kot tudi za telo. Prejeli so nove, individualne programe za trening, ki pa se ne morajo primerjati s skupnimi treningi na igrišču.

Ko so kočno lahko nadaljevali s tekmami, so se vrnili na igrišča, ki pa so bila brez gledalcev. Pogreša tisto veselje ter dodatno motivacijo, ki jih pričarajo zasedene tribune.

“Gibaj se in ostani zdrav, zdrava!” Kaja svetuje študentkam in študentom Academie, da se čim več gibajo, kar omogoča pravilno delovanje telesa. Zvez zrak dobro deluje na možgane in pripomore k našem zdrave. Zato gibanje vodi k boljšemu telesnemu počutju, kot tudi duševnemu.

ACADEMIA PRVA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA PREJEMNICA PRIZNANJA ZA RAZVIT PRISTOP K SPODBUJANJU DVOJNE KARIERE IN ZAGOTAVLJANJU ŠPORTNIKOM PRIJAZNEGA IZOBRAŽEVANJA

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) na osnovi ugotovljenih dejstev Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje potrdil izobraževalno institucijo Višjo strokovno šolo Academia Maribor za dodelitev priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju Športnikom prijaznega izobraževanja.

Sklep je bil na predlog Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje in Strokovnega sveta za vrhunski šport, potrjen na 16. redni seji Izvršnega odbora OKS-ZŠZ, dne 4. 2. 2021.

S prejetim priznanjem Academia izkazuje, da izpolnjuje pogoje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X