Študent Inženir Gradbeništva leta 2022 je Gregor Petek

Gradbeništvo

Priznanje za študenta leta 2022 programa Inženir Gradbeništva je v študijskem letu pridobil Gregor Petek, ki je najuspešnejše in najhitreje opravil obveznosti višješolskega strokovnega programa Gradbeništvo generacije 2020–2022.

Kaj Vam pomeni naziv Študenta inženirja gradbeništva leta 2022?
Nad prejetim nazivom sem hkrati presenečen in počaščen. 

Zakaj ste izbrali študij na Višji strokovni šoli Academia Maribor?

Pred večimi leti, po končani srednji gradbeni šoli, sem sicer že pričel s študijem gradbeništva, vendar sem ga nato zaradi prometne nesreče in posledično nezmožnosti študija opustil. Nato je prišla prva zaposlitev in družina, ki sta bila vedno na mestu pred uresničitvijo moje želje po študiju.

Vedno sem imel pred seboj ta cilj in željo, da bom formalno izobrazbo inženirja gradbeništva pridobil.

Vrsto let sem bil zaposlenih pri zasebnih podjetjih, nato sem zaposlitev pridobil pri Elektru Mariboru, kjer danes že več kot 11 let delujem kot gradbeni referent. Planiram, organiziram, koordiniram in vodim projekte namenjene gradbenim projektom podjetja v distribuciji električne energije.

Ravno zaradi narave dela in možnosti za napredovanje na boljše delovno mesto sem se odločil za študij na Višji strokovni šoli Academia Maribor.

Že sedaj me prijatelji spodbujajo, da bo študij še nadaljeval na univerzitetni ravni izobraževanja, vendar menim, da bom po opravljenem strokovnem izpitu na Inženirski zbornici Sloveniji po diplomi na Academii z šolanjem zaenkrat zaključil. 

Kaj Vas pri študiju najbolj veseli?

Všeč mi je bila predvsem organizacija študija, bogate vsebine predmetov, ki razširijo obzorja. Tudi predmeti komunikacijskega modula, kot je ekonomika podjetja, mi danes na delovnem mestu pomagajo pri obračunu gradbenih del.

Zelo me je veselilo, da smo pri predmetih vsebine videli tudi v praksi s številnimi obiski gradbišč in gradbenih projektov.

Lahko rečem, da so vsi predavatelji, kljub temu, da smo si vsi ljudje, tudi študentje, različni bili do nas korektni in strokovni, kar menim, da se je pokazalo tudi z dobrimi ocenami študentov o zadovoljstvu s predavatelji.

Strah me je bilo predvsem strokovne terminologije v tujem jeziku, saj sem v srednji šoli po osnovnošolskem izobraževanju zamenjal prvi tuji jezik in sem s tem bil na slabšem. Vendar sem tudi to obveznost ob trudu uspešno opravil.

Kako Vam študij na Academii pomaga pri Vašem kariernem in osebnem razvoju? 

Pred kratkim sem prevzel vodenje 5-članske IT ekipe. Imam pa željo v podjetju, kjer delam, doseči še dodatno napredovanje zato sem se odločil za študij informatike s področja sistemskega inženirstva na VSŠ Academia. Na osebnem razvoju sem opazil boljšo komunikativnost, samoiniciativnost ter delo v skupinah, kar mi še dodatno koristi na položaju vodje IT-ekipe.

Kaj bi svetovali bodočim študentom za uspešen študij?

Študij mi je vzel kar nekoliko časa. Nekdo bi morda trdil, da je moja zdajšnja zaposlitev lažja od zaposlitve v manjših zasebnih podjetjih, vendar moje delovno mesto zahteva primerljivo obremenitev.

V prostem času se rad ukvarjam tudi s športom (nogometom) in čas posvetim družini, zato je bilo potrebnega kar nekaj usklajevanja za uspešno opravljanja vseh obveznosti.

Absolutno priporočam, da obveznosti opravljate sproti, se udeležite vseh predavanj in vaj ter ogledov gradbišč. Morda sem kot gradbeni tehnik z delovnimi izkušnjami imel nekaj prednosti pred ostalimi študenti brez takšnih izkušenj, vendar opažam, da so tudi sami ob malo večjem trudu pri študiju bili uspešni.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Sorodni članki

Vpis na Višjo strokovno šolo Academia Maribor

Naknadni vpis še do 28. oktobra 2022

Uvodni dnevi Višje strokovne šole Academia Maribor

Uvodni dnevi za bruce 10. in 11. oktobra 2022

Vpis na Višjo strokovno šolo Academia Maribor

Vabljeni k vpisu na še prosta mesta

Intervju Anje Šerc in Žana Dapčeviča s Petrom Drobacem, direktorjem Centra za socialno podjetništvo Skoll na univerzi v Oxfordu

Intervju Dr Peter Drobac iz univerze v Oxfordu: Ko sodelujemo, smo več kot le vsota naših delov

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.