Študenti študijskega programa Strojništvo na ogledu Mariborske Livarne Maribor

Strojništvo

Študentje višješolskega študijskega programa Strojništvo so v ponedeljek, 29. 05. 2023 , v sklopu predmeta Izdelava in vzdrževanje orodij obiskali Mariborske livarne Maribor (LML). Strokovno ekskurzijo je vodil mag. Andrej Mikložič, ki je študentom predstavil različne oddelke ter poudaril pomembnost povezave teoretskih izhodišč s praktičnim delom.


 

Mariborske livarne Maribor, je ugledno slovensko podjetje, specializirano za livarsko industrijo. MLM je dolgoletni ponudnik visoko kakovostnih livarskih izdelkov in storitev ter se uvršča med vodilne livarne v regiji. Podjetje je znano po visoki kakovosti svojih izdelkov, tehnoloških inovacijah ter strokovnosti svojih zaposlenih. Podjetje ima bogato zgodovino in tradicijo v livarski industriji, kar jim omogoča, da ostajajo konkurenčni na domačem in mednarodnem trgu. Podjetje MLM je odprto za obiske in omogoča priložnost študentom ter drugim zainteresiranim, da spoznajo njihovo delo, tehnologije ter procese v praksi. Skrbijo za izobraževanje in razvoj novih kadrov ter sodelujejo z različnimi izobraževalnimi ustanovami, da prispevajo k razvoju livarske industrije in spodbujajo inovacije v tem sektorju.

 

 

Prvi oddelki, ki so ga študenti obiskali, je bil oddelka orodjarne. Tu so študentje spoznali pot nastanka in uporabe orodja, od konstrukcije do samega vzdrževanja. Z zanimanjem so si ogledali, kako se orodja izdelujejo ter kako se jih uporablja v proizvodnem procesu. Naslednji obisk je bil na oddelku tlačne livarne, kjer so študenti videli opremo in spoznali implementacijo ter uporabo orodja v procesu litja. Opazovali so, kako se orodje uporablja za ustvarjanje kompleksnih oblik iz litega materiala. Ta oddelka je prav tako vključeval demonstracijo postopkov in strojev, ki so vključeni v tlačno livarstvo. Obisk zadnjega oddelka je bil oddelek mehanske obdelave. Študentje so spoznali obdelavo izdelkov, ki so nastali iz orodij, ter posebnosti obdelave z različnimi obdelovalnimi orodji. Tu so se naučili o različnih tehnikah in procesih, ki se uporabljajo za obdelavo materialov, ter kako orodja omogočajo ustvarjanje natančnih in kakovostnih izdelkov.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X