Uspešno izvedena Autumn Tech School v sodelovanju s podjetjem Povio in Skupostjo VSŠ

Računalniške vede

Spletna produkcija

V oktobru je VSŠ Academia organizirala in gostila jesensko IT šolo (Autum Tech School), ki je potekala v sodelovanju s podjetjem Povio in Skupnostjo VSS. Dogodek je predstavljal pomembno nadaljevanje uspeha prvega Erasmus+ kratkega intenzivnega programa Erasmus+ (KIP), ki ga je Academia izvedla konec junija. Drugi KIP, ki ga je organizirala naša institucija, oziroma Jesenska IT šola je združila študente in predavatelje iz Estonije, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Program je ponudil dinamično in intelektualno stimulativno intenzivno izobraževalno izkušnjo 23 mednarodnim študentom ter osmim slovenskim udeležencem.


 

 

Program, zahvaljujoč partnerstvu s Poviem, študentom ni zagotovil le edinstvene učne izkušnje. Ponudil jim je tudi celovit praktičen vpogled v področje programiranja. Študenti so se osredotočili na programiranje v JavaScriptu, CSS-u in HTML-ju ter sprejeli izziv priprave in razvoja orodja za interno deljenje virov in znanja, ki ga je pripravilo podjetje Povio. Razdeljeni v šest skupin ter s podprto mentorjev, so študenti sodelovali pri praktični izkušnji programerskega dela.

Enotedenski program je udeležencem omogočil pridobivanje praktičnega znanja, povezovanje s strokovnjaki iz različnih kulturnih ozadij in raziskovanje različnih vidikov programiranja. Učni načrt za celoten teden je bil intenziven in je zajemal programiranje, osnove oblikovanja, izobraževanje o uspešnem ‘pitchingu’ IT idej ter praktične naloge.

 

 

Obogatitveni vidik Jesenske IT šole je bila predstavitev podjetja Povio, ki sta jo izvedla predstavnika Leon Pahole in Barbara Sužnik, ter obisk IZUM-a v Mariboru, kjer so si študentje ogledali delovanje Superračunalnika VEGA. Oba dogodka sta študentom omogočila vpogled v praktično delovanje tehnološke industrije. Giovanni Mercorillo, eden izmed udeležencev, je izpostavil to izkušnjo kot še posebej dragoceno: “Raziskovanje delovanja Povia in spoznavanje njihovih projektov mi je prineslo dragocene vpoglede v industrijo. Navdihujoče je bilo videti inovacije in ustvarjalnost v profesionalnem okolju.”

 

Povezovanje tehničnega znanja z realnim svetom in socialna interakcija je bil ključni element tega Erasmus+ BIP programa. Jesenska IT šola ni le poudarila tehničnih veščin, temveč je ponudila tudi platformo za druženje in mreženje. S skupinskimi nalogami, razpravami in delitvijo izkušenj so udeleženci sklepali nova prijateljstva in razširili svoja poznanstva ter obzorja.

Ob refleksiji svoje izkušnje je Giovanni Mercorillo izrazil hvaležnost: “Pridobljeno znanje, sklenjena prijateljstva in pridobljeni praktični vpogledi bodo nedvomno dragoceni viri izkušenj ob zasledovanju svojih akademskih in poklicnih ciljev.”

Veseli smo, da je tudi drugi Erasmus+ kombinirani intenzivni program – Jesenska IT šola uspešno ustvarila sodelovalno in spodbudno okolje za sodelujoče. Študenti so razvili praktične veščine, pridobili realen vpogled v industrijo in razširili svoja obzorja, kar jih pripravlja na prihodnje izzive na področju računalništva. 

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X