Mednarodna poletna poslovna šola v Reki študente Academie obogatila z medkulturnim povezovanjem in novimi znanji

Osem študentov iz Academiie programov Medijska produkcija in Ekonomist, je konec junija 2024 dobilo priložnost sodelovanja na 7-dnevni poletni poslovni šoli “EFRI International Business School” v Reki na Hrvaškem. Poletna šola je poleg slovenskih, združila še udeležence iz višjih in visokošolskih institucij iz Grčije, Finske, Hrvaške, Cipra, Kirgizistana, Kazahstana in Rusije.

Poletna šola, ki se je odvijala že osmo leto zapored, je prvič potekala kot Erasmus+ KIP, kar je udeležencem omogočilo dostop do Erasmus+ štipendije, ki je pokrila velik del stroškov mobilnosti, kot so namestitev, prevoz in prehrana. Zajemal je predavanja domačih in mednarodnih predavateljev, delavnice za študente, obiske podjetij ter kulturni program. Študentje so med drugim obiskali prestižni Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa ter sodelovali v virtualnih izobraževalnih aktivnostih.

Lara Čvan, študentka Medijske produkcije, je opisala svojo izkušnjo: “Predstavitev Hotela Hilton je bila čudovita. Trenutno delam v eni izmed močnih hotelskih verig in zmeraj me je zanimalo, kako poslujejo v Hiltonu, moderenem hotelu, z božanskim razgledom, kjer zaposleni delujejo zelo srečni, ker imajo priložnost delati tam.”

Ognjen Vučković, eden izmed udeležencev iz programa Ekonomist, je delil svoj prvi vtis: “Nikoli prej še nisem imel priložnosti biti udeleženec Erasmus+ programa. Ko sem videl razpis, sem se takoj prijavil, ker sem poslušal zgodbe prijateljev, ki so bili vedno zadovoljni z mobilnostjo.

Olga Zhukova pa je delila svoje navdušenje nad organizacijo programa: “Vse je bilo dobro organizirano in pregledno. Odlična je bila namestitev v študentskem domu. Vsi organizatorji programa so bili zelo odzivni in prijazni. Odlični predavatelji, zanimiva predavanja. Skratka – izkušnja, ki jo priporočam vsem.”

Mednarodna poslovna poletna šola je zajemala štiri glavne module:

  1. Poslovno pogajanje: Udeleženci so se naučili različnih tehnik in strategij za uspešno poslovno pogajanje.
  2. Komunikacija v poslovnem okolju: Ivan Vujičić iz podjetja Duran je vodil delavnico o komunikacijskih stilih v poslovnem pogajanju.
  3. Mednarodno poslovanje: Obisk hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa je bil vrhunec programa, kjer so udeleženci spoznali, kako teorija prehaja v prakso v mednarodnem poslovnem svetu.
  4. Predstavitev in naloge: Študentske naloge so bile ključen del programa, kjer so ekipe razvijale in predstavljale svoje poslovne oziroma pogajalske ideje.

Poleg formalnega programa so udeleženci izkoristili priložnosti za neformalno druženje in spoznavanje. “Vsak dan smo se aktivno družili, šli na pijače, na plaže, v restavracije,” je opisal Ognjen Vučković.

Živa Ornik, študentka Medijske produkcije je dobro ponazorila prednost multidisciplinarnosti tovrstnih Erasmus+ programov: “Ta izmenjava mi je dala priložnost, da razširim svoja obzorja in pridobim vpogled v svet podjetništva.” Skozi izmenjavo je tako pridobila znanja, ki v okviru predmetnika za njen študiji niso nujno predvideni. Ornikova povzema svoje zadovoljstvo z izmenjavo: “Mobilnost v Reki je ena izmed najbolj nepozabnih izkušenj v času mojega študija. Med tem časom sem spoznala mnogo zanimivih ljudi, njihov jezik ter kulturo držav, kot sta na primer Ciper in Finska.”

Podobno razmišlja tudi Nina Savnik: “Izkušnja v Reki mi je omogočila, da sem se razvila tako osebno kot profesionalno. Spoznala sem veliko novih prijateljev iz različnih držav, s katerimi bom ohranila stike. Ta izmenjava mi je dala priložnost, da razširim svoja obzorja in pridobim vpogled v svet podjetništva.”

Dino Mahmutagić je zaključil: “Ta teden je bil poln novih znanj in neprecenljivih izkušenj. Pridobljeno znanje bom uporabil v prihodnosti.” Podobno pa meni tudi Gaj Gorza: “Teden v Reki je bil nepozaben. Pridobljeno znanje in izkušnje bom uporabil v prihodnosti. Mobilnost je bila izjemna izkušnja, ki jo toplo priporočam vsem – prinaša neprecenljive izkušnje in priložnost za osebno rast.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X