Študentki Academie v sklopu Erasmus+ projekta Costabex odpotovali v Prago

Praga, glavno mesto Češke republike, je čudovit kraj za obisk. Njegovo bogato kulturno in zgodovinsko ozadje se odraža v osupljivi arhitekturi in pisanih ulicah, medtem ko živahno vzdušje privablja turiste z vsega sveta. S pomočjo VSŠ Academie in Erasmus+ projekta Costabex sta študentki Tamara Bogosavac ter Tatiana Dieudonne dobili priložnost, da sta odpotovali v Prago in sodelovali na delavnicah, ki jih je organizirala Češka tehnična univerza, prav tako organizator celotnega projekta.


 

Projekt Costabex (Full Study Exchange – International Mental Health Programme) je izobraževalni program, osredotočen na duševno zdravje odhajajočih Erasmus+ študentov, katerega cilj je pripraviti študente na morebitna tveganja in težave, s katerimi bi se lahko srečali pri izmenjavi. Projektno skupino sestavljajo člani iz treh različnih držav: Litve, Slovenije in Češke.

 

“Bili sva zelo navdušeni, da sva dobili priložnost, da izpolniva najine sanje o obisku Prage in razširitvi najinega znanja. Udeležili sva se dveh delavnic o upravljanju financ ter duševnem zdravju v okviru projekta Costabex. Ti delavnici sta za naju bili popolni, saj je Tatiana trenutno na Erasmus+ izmenjavi na Academii v Mariboru, jaz pa se pripravlja na svojo izmenjavo.”

 

Prvi dan potovanja sta se udeležili delavnice upravljanja financ, ki je bila zelo poučna in interaktivna. Spoznali sta, kako prepoznati svoje prihodke in odhodke ter kako deluje finančna pismenost.  Med delavnicami je bilo tudi več prostega časa, k ista ga namenili spoznavanju drugih prisotnih na delavnicah. Razpravljali so o svojih proračunskih vidikih in prejemali nasvete, kako jih obravnavati. Seznanili so se tudi s finančno analizo, ki bo pri Erasmus izmenjavi še posebej koristila. Po delavnici sta se Tamara in Tatiana odločili raziskati mesto in poskusiti okusno hrano, ki jo ponuja Praga.

 

 

Drugi dan sta študentki imeli delavnico duševnega zdravja. Spoznali sta pomen in težavnost  uravnoteženja duševnega zdravja v tujini. Dotaknili so se nekaterih globljih tem, kot so depresija, utesnjenost in panični napad. Mentorica jim je zaupala več različnih načinov premagovanja težkih dni med izmenjavo.

 

“Spoznavali smo različne tehnike za obvladovanje stresa, spodbujanje sproščanja in skrbi za dobro počutje, kar nama je bila odlična osvežitev. Ena od tehnik, ki smo jo preizkusili, je bila progresivna mišična relaksacija, ki jo je razvil Edmund Jacobson. Ta tehnika vključuje napenjanje in sproščanje različnih mišičnih skupin v telesu, kar lahko pomaga zmanjšati mišično napetost in spodbuja sprostitev.”

 

Po končanih delavnicah sta Tamara in Tatiana poskrbeli za raziskovanje mesta in ogled nekaterih najbolj znanih znamenitosti. Najprej sta se sprehodili čez Karlov most, ki je ena izmed najbolj znanih znamenitosti Prage. Most ponuja osupljiv razgled na mesto, na njem pa je veliko uličnih izvajalcev in prodajalcev spominkov. Kasneje zjutraj sta si ogledali Plešočo hišo, sodobna in edinstvena stavba, ki jo je zasnoval slavni arhitekt Frank Gehry. Ob koncu dneva sta si ogledali Praški grad, ki je čudovit kompleks stavb, ki izvira iz 9. stoletja. Grad ponuja čudovit razgled na mesto in staro mestno jedro.

 

 

“Imeli sva srečo, da sva ujeli sončni zahod iz Praškega gradu, ki je bil osupljiv prizor, preden sva ujeli avtobus in se vrnili nazaj v Maribor.”

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X