Intervencijska služba v podjetju X

Varovanje

Študent: Boštjan Ducman

Boštjan Ducman je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Varovanje. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2017.

PDF

Diplomsko delo Boštjan Ducman

Intervencija pri podjetjih za zasebno varovanje se izvaja že več kot 25 let. Sam na področju varovanja delam že več kot 20 let, zato lahko tudi na podlagi lastnih izkušenj pridem do določenih zaključkov. V prvem delu sem predstavil določeno zakonodajo in potrebo po usposabljanju za to službo. Kot sem že omenil, menim, da je tega preveč, tako da lastniki podjetij za zasebno varovanje vodijo evidence, kdaj komu kaj poteče in kdaj bodo organizirana usposabljanja za določene licence, pri tem pa se pozablja na lastno usposabljanje zaposlenih na samih objektih. Vem, da pred časom nismo razmišljali, kako in kaj bo na področju varovanja objektov, a vendar je kljub tehniki intervencija ostala enaka. Spremenila se je oprema, kar se tiče vozil, svetilk in orožja. Sam postopek na objektu in prihod do objekta pa sta ostala enaka.
Spremenilo se je stanje za uporabnike, saj je zaradi konkurence in nižjih cen izdelkov to
varovanje zelo poceni in si ga lahko privošči skoraj vsak. Če smo nekoč govorili, da je zasebno varovanje privilegij bogatih, sedaj temu ni več tako. Ko se osredotočimo na samo tehniko, mislim predvsem na internet oziroma njegovo hitrost in napredek pri video sistemih ter na možnost dostopanja do raznih sistemov prek pametnega telefona.
Cilj pričujoče naloge je bil približati določene zahteve, ki so na področju zasebnega varovanja, in predstaviti, da na področju zasebnega varovanja ni nekakšnih vmesnih poti, saj je potrebno veliko znanja in volje, da lahko posameznik uspešno opravlja intervencijo pri podjetju za zasebno varovanje. Res je, da bodo vedno izjeme, ki bodo iskale bližnjice in cenejše rešitve za čim večji dobiček, kar v našem prostoru ni redek pojav, saj se zdi, da se vse vrti okoli dobičkov lastnikov podjetij. V ZZasV-1 bi bilo treba dodati še predpise oziroma zahteve, predvsem na področju, ko govorimo o varnosti interventov, številu objektov, ki jih pokriva, ter tudi o velikosti terena. Če vemo, da pri intervenciji na določen objekt vlomnega alarma varnostna služba ni zavezana, v kakšnem času mora slednjo opraviti, lahko internet pokriva tudi zelo veliko območje, vse pa je odvisno predvsem od lastnika podjetja za zasebno varovanje, ali bo ta teren pokrival samo z enim interventom in res nudil večjo zaščito svojim uporabnikom ali pa bo gledal samo na dobiček. Tukaj so še tudi zavarovalnice, ki do sedaj niso delale težav pri izplačilu škode, ki nastane pri vlomu. Do sedaj se je to pač nekako pokrivalo in smo se navadili, da zadovoljimo te zakonske predpise. Po mojem mnenju pa je vse manj mladih, ki so pripravljeni delati v zasebnem varovanju, saj je ta poklic oziroma njegovo delo na dnu naše družbene lestvice. Še sedaj se, kljub vsem zahtevam, ki so zapisane s strani države, na varnostnike gleda kot na lenuhe in nekvalificirane delavce, ki pač niso uporabni za drugo kot varovanje oziroma gledajo na varnostnika kot na nekoga, ki v službo hodi počivat. Žal so tisti, ki so leta 2011 spreminjali ZZasV, izbrisali prej zahtevano stopnjo izobrazbe in tako postavili merilo izobrazbe na zelo nizko raven, po drugi strani pa predpisali ogromno dodatnega izpopolnjevanja ali izobraževanja.
Moja naloga je bila predstaviti pogoje in delo varnostnika interventa. Poleg tega sem podal določene smernice, kako v prihodnosti izvajati varovanje določenih objektov – in to čim bolje in za majhne stroške, pri tem pa upoštevati vse zahteve. Danes imamo na trgu zelo veliko ponudnikov opreme za varovanje objektov in seveda varnostnih služb. Izvajamo le nadzor nad tem, kaj predpisuje zakon, ne osredotočamo pa se tudi na vidik varnosti uporabnika določenih storitev. Tako kot sem že v nalogi omenil, menim, da je prihodnost varovanja v tako imenovanih dronih, saj lahko z malo stroški dosežemo zelo veliko. Na tem mestu ne bom opisoval, kako je možno določene sisteme onesposobiti in kje so pomanjkljivosti določene opreme. Imamo srečo, da je Slovenija zelo varna država, pa ne, ker bi imele za to zasluge dobro opremljene in izurjene policijske enote in vse ostale službe, ki so povezane z varnostjo, ampak ker je enostavno nezanimiva ostalim, kar je seveda dobro za nas in seveda močno upam, da tako tudi ostane.
Zagotovo bo ena od zanimivih ponudb v bližnji prihodnosti na področju zasebnega varovanja tudi varovanje objekta z dronom, saj je cena sprejemljiva in po mojih izkušnjah zelo dobra rešitev predvsem v bolj odročnih krajih, kjer varnostne službe zaradi ekonomskih vidikov niso prisotne.
Upam, da sem s pričujočo razpravo pomagal tudi kakšnemu bodočemu lastniku, ki ga zanima varovanje in bi želel ustanoviti svoje podjetje, saj ima na enem mestu kar nekaj smernic glede tega, kako ravnati in na kaj se osredotočiti.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Boštjan Ducman

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X