Izdelava animiranega videa limedivine.com showreel 2013 v Adobe After Effects

Grafično oblikovanje

Študent: Rok Finžgar


Rok Finžgar je diplomant programa Medijska produkcija na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal septembra 2014.

PDF

Diplomsko delo Rok Finžgar

Adobe After Effects je program namenjen izdelavi animacije. Natančneje opredeljeno se program uporablja predvsem za izdelavo gibljivih grafik in vizualnih efektov.
V diplomski nalogi je zajet proces izdelave grafične animacije za animirani poslovni portfolijo Mitje Lundra. V prvem delu zajema opis nastajanja koncepta in razvoj ideje. Nato so predstavljene osnove in funkcije uporabniškega vmesnika. Sledeča poglavja so namenjena opisu procesa izdelave v programu After Effects. To delo zajema izključno orodja, ki so bila potrebna za izdelavo animacije, in bralcu postopoma podaja informacije o poteku nastajanja končnega izdelka.

Celoten projekt je produkt inspiracije različnih animiranih portfolijev ter lastnega veselja do animacije in učenja programa Adobe After Effects.
Med izdelavo diplomske naloge in animacije sem spoznal, kako močno orodje je Adobe After Effects. Odkril sem veliko novih orodji in trikov, ki lahko olajšajo delo in izboljšajo produktivnost. Kljub temu pa se mi zdi, da je končni izdelek le delček vsega, kar premore program.

Namen naloge je bil ugotoviti, ali je mogoče ustvariti grafično animacijo samo z uporabo orodji, ki nam jih ponuja program After Effects. Kljub temu, da bi temu lahko odgovoril pritrdilno, pa se mi zdi, da so orodja za izdelavo grafičnih vsebin v tem programu zelo šibka. Vendar bolj kot šibkost orodji za izdelavo grafikme preseneča, da bi vseeno bilo mogoče celotno animacijo izdelati samo s pomočjo programa After Effects.

Potrebno se je zavedati, da je program v svojem bistvu namenjen animaciji in izdelavi efektov, zato je možnost izdelave grafik samo še ena od prednosti programa. Seveda pa nam pomoč programov, kot so Adobe Photoshop in Adobe Illustrator, bistveno olajša delo, saj oba vsebujeta bolj napredna grafična orodja in njun primarni namen je izdelava grafik. S pomočjo drugih programov si lahko delo skrajšamo tudi za nekaj dni. Vendar to ne izključuje dejstva, da nam Adobe After Effects omogoča grafično obdelavo kakor tudi izdelavo animacije. Med tem ko nam druga dva programa omogočata boljšo in lažjo grafično obdelavo, ne pa tudi animacije.
Ugotavljam, da je Adobe After Effects najbrž eno najmočnejših orodij namenjeno izdelavi animacij in efektov. Z malo spretnosti in iznajdljivosti pa je lahko tudi še nekaj več kot to.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Rok Finžgar

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X