Pomembnost izbire lokacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter s tem gradnje stanovanjskega objekta

Gradbeništvo

Študent: Tatjana Godec


Tatjana Godec je diplomantka programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala decembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Tatjana Godec

Stanovanjska gradnja je v Sloveniji še vedno najbolj razširjena gradnja v lastni režiji. Imeti svojo hišo je želja veliko ljudi. Kako in kje začeti, kje kupiti zemljišče, kako se lotiti stvari na pravi način, da od ideje do realizacije gradnje preteče čim manj časa ter z manj stroški, je problem večine bodočih investitorjev. Ob poplavi predpisov in postopkov se mora marsikateri potencialni investitor spopasti z nemalo ovirami, birokratskimi postopki in stroški, kar lahko upočasni pridobitev gradbenega dovoljenja ali celo prepreči gradnjo. Problem so prostorski načrti, ki poleg zagotavljanja reda med okoljem in življenjem v njem pri realizaciji svoje ideje omejujejo posameznika kot investitorja, pa tudi projektanta.
Obljubljena poenostavitev postopka pridobitve gradbenega dovoljenja se v praksi nekako ni uresničila, zato v svojem delu opišem postopek pridobitve gradbenega dovoljenja za stanovanjsko gradnjo. Ob tem predpostavljam, čemu se je v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja ter posledično pri gradnji možno izogniti, če izberemo zemljišče, ki je najmanj obremenjeno ter izberemo idejo o objektu, ki sovpada s sicer pretežno zastarelimi prostorskimi akti.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Tatjana Godec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X