Video produkcija Društva za pomoč Zemlji v virtualnem video studiu

Video produkcija

Študent: Marjan Vincetič


Marjan Vincetič je diplomant programa Medijska produkcija na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal maja 2015.

PDF

Diplomsko delo Marjan Vincetič

Ko pomislimo na televizijski studio, imamo v mislih veliko kamer in drage opreme. Nekaj, kar stane pravo premoženje in si lahko privoščijo le velika podjetja. In to v osnovi seveda drži.
Vendar pa se lahko manjši video studio opremi tudi za sorazmerno majhen denar.

Napredek tehnike je omogočil, da so kamere zmeraj bolj dostopne praktično vsakomur. So zmeraj manjše in zmeraj cenejše, hkrati pa vsebujejo zmeraj več funkcij. Podobno velja tudi za ostalo opremo. Stereotipna predstava studia, recimo režije v studiu, je velika mešalna miza ali več njih in kopica velikih monitorjev. Kar težko si je zamisliti, da je možno vse to nadomestiti z navadnim prenosnim računalnikom, ki vsebuje ustrezno programsko opremo.
Prav tako, kot si je bilo težko pred nekaj desetletji zamisliti, da bi lahko takratni super računalnik, ki je bil v velikosti ene sobe, nadomestil majhen tablični računalnik v velikosti kovčka.

Pa vendar, preizkusili smo programsko opremo, ki nadomesti velike mešalne mize in nekaj monitorjev in bili smo navdušeni. »Studio v kovčku« deluje ravno tako dobro, kot studio v velikosti sobe. No, skoraj tako dobro. Profesionalci so nam znali našteti kar nekaj pomanjkljivosti. Dejstvo, da za malo denarja ne moreš pričakovati vrhunske kvalitete v tem trenutku še zmeraj drži, vsaj kar se tiče opreme studia. A čas teče in tehnika se še naprej razvija v smer zmeraj manjših in zmeraj bolj zmogljivih aparatur. Mehanske dele nadomeščajo programske rešitve.

Kakor koli že, v današnjem času je vsekakor možno in to smo tudi v praksi dokazali, da si lahko tudi posameznik, skupina ali društvo z manjšim proračunom privošči video studio, ki bo deloval. Katerega izhodni produkt bo dovolj kvaliteten, da bo lahko pariral na tržišču tudi velikim produkcijskim hišam.
Povzamemo lahko, da smo bili s produkcijo navedene oddaje v novem studiu zadovoljni. Delo je potekalo brez večjih odstopanj, rezultat je bil dober. Ne glede na to, koliko denarja in kakšno opremo imamo na voljo, pa tudi danes, prav tako kot pred desetletji in verjamem, da tudi v bodoče, na kvaliteto končnega izdelka najbolj vpliva to, koliko znanja premoremo. Brez tega nam tudi najboljša oprema ne pomaga.

 

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Marjan Vincetič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X