Študent Tin na praktičnem izobraževanju na Hrvaškem

Grafično oblikovanje

Tin Novak Koletić, študent 1. letnika programa Medijska produkcija, je v okviru programa Erasmus+ odpotoval na Hrvaško, kjer je pri podjetju IDEA Studiu, arhitekturnem studiu, ki posluje že od leta 1994, opravil praktično izobraževanje.


Že prv idan praktičnega izobraževanja v IDEA Studiu sem spoznal celoten kolektiv, ki je bil zelo sproščen in prijazen. Ker gre za arhitekturni studio, je delo v podjetju zelo raznoliko, zahtevno a hkrati zabavno. Naloge nekaterih zaposlenih so osredotočene zgolj na oblikovanje, drugi so izključno programerji, nekateri izvajajo obojno delo. Mentorica, ki mi je bila dodeljena, je bila Antonija, ki je v studiu zelo delavna, a si hkrati vzame čas za pomoč sodelavcem. Poleg mentorice Antonije sem prvi dan istočasno spoznal tudi njenega nadzornika Davorja, ki mi je pokazal vse potrebno znanje, ki ga bom pridobil do konca praktičnega izobraževanja, opisal pa mi je tudi okolico studia.

Moja prva naloga je bila obrezati in barvno uskladiti stare fotografije, ki bi jih kasneje uporabili za stranke. Pripravit sem moral tudi nalepke Studia IDEA, ki so se kasneje nalepile na avtomobile ter predstavile strankam. S tem sem končal svoj prvi delovni dan.

Tekom tedna sem prejemal različne naloge sodelavcev iz različnih področij. V prvem tednu sem prejemal enostavnejše naloge kot so priprava fotografij za uporabo na spletu in obrezovanje ali spreminjanje barv le-teh. Tudi v naslednjem tednu sem še vedno opravljal manjše naloge – obrezovanje slik, spreminjanje vrstnega reda predemtov na fotografijah. Ker sem se v danih nalogah izkazal, sem na koncu tedna že pričel sodelovati v projektih studia. Eden izmed projektov je zahteval dodatno oblikovanje oglasa: “Hej!” za rojstnodnevno kampanjo ene izmed strank. Podobne oglase sem za spletni format moral preoblikovati v retro slog ter prilagajati velikosti tiskanih medijev. Ob koncu projekta sem izdelal tri izdelk:. A4 format oglasa, spletno objavo oglasa in oglasno desko. Naročniki kot tudi sodelavci so z izdelkom bili zadovoljni

V naslednjih tednih sem prejel tudi eno večjih nalogo s strani sodelavca Jasmina, ki je odgovoren za spletno oglaševanje oz. spletne strani. Ustvariti sem moral ikone, ki bodo uporabljene za spletno stran. Predal mi je vse potrebne informacije za uspešno delo (format, slog). Pomagal tudi pri ustvarjanju različnih oglasov za veliko noč za eno od njihovih strank: “HTE”. Moja naloga je bila podobno oblikovati spletne in tiskane medije različnih resolucij.

Naloge, ki sem jih prejel v IDEA Studiu, so bile jasno razložene, zahtevnejše s tedni a hkrati zabavne, na koncu opravljenih nalog so moji izdelki prejeli tako pozitivne kot tudi negativne konstruktivne komentarje, kar mi je zelo všeč, saj se lahko osredotočim na izboljšanje svojih šibkih točk ali pa odkrijem drugačen, boljši pogled na potek dela.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X