Digitalna obdelava v oglaševalni fotografiji in njen vpliv na žensko populacijo

Fotografija

Študent: Sara Kustec

Sara Kustec je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala v maju 2023.

PDF

Diplomsko delo Sara Kustec

V diplomskem delu so opisani pomeni oglaševane fotografije; s tem sem povezala, kako digitalna obdelava fotografij vpliva na žensko samopodobo. Opisane so tehnike digitalne obdelave fotografij; uravnavanje barv; postopek digitalne obdelave fotografij; barve in barvne korekcije.

Fotografija in digitalna obdelava ženskih fotografij za oglaševalne namene se spreminjata, ampak danes je tega čedalje več. Obdelava je marsikje dosegla ekstreme (npr. pri zglajeni koži brez gubic; velikih ustnicah itd.), ženske pa velikokrat ob listanju revij ne morejo mimo »popolnih« lepotic s popolno kožo.

Skoraj nemogoče je ustrezati vsem lepotnim idealom. Zadnje čase poročajo o negativnem vplivu oglaševanja na ženske, saj jim popolne ženske podobe na naslovnicah znižujejo samozavest. Posledično se obremenjujejo s svojim »nepopolnim« telesom. Tako tudi diplomsko delo govori o negativnem vplivu oglaševalne fotografije na žensko samopodobo.

V prvem delu diplomskega dela sem na kratko opisala pomen oglaševalne fotografije in same portretne fotografije. Pri portretni fotografiji sem se osredotočila na njeno tehniko. Opisala sem žensko telo skozi zgodovino; kako se je spreminjalo ter kako na žensko podobo vplivajo mediji.

V drugem delu diplomskega dela sem se posvetila digitalni obdelavi fotografij. Opisala sem postopek digitalne obdelave; uravnavanje barv na fotografijah; barve in barvne korekcije ter kako je pri portretnih fotografijah prisotna digitalna obdelava.

Na koncu sem še opisala, kje je meja pri obdelavi fotografije ter kako obdelane in objavljene fotografije vplivajo na ženske. Pri raziskovalnem delu sem s pomočjo anketiranja ženske populacije dobila vpogled v žensko dojemanje digitalne fotografije v revijah; na družabnih omrežjih itd. Anketa mi je tudi pomagala pri pisanju diplomskega dela.

»Vprašajte se: Zakaj to vidim in čutim? Kako rastem? Kaj se učim? Ne pozabite: vsako naključje je potencialno pomembno. Višina vaše ravni zavedanja je odvisna od tega, koliko vam pomeni vaš svet. Fotografija vas lahko nauči izboljšati raven zavedanja.« (Ansel Admans)


 

Diplomsko delo Sara Kustec

PDF

Diplomsko delo Sara Kustec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X