Dvig produktivnosti v mehanski obdelavi z metodami vitke proizvodnje

Strojništvo

Študent: Peter Arnuš

Peter Arnuš je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal maja 2020.

PDF

Diplomsko delo Peter Arnuš

Ob koncu 18. stoletja so se začele razvijati organizacijske strukture in procesi v proizvodnih podjetjih. Prva serijska proizvodnja, ki se je pojavila v začetku 20. stoletja (tekoči trak v avtomobilski industriji), je zahtevala jasno definicijo in optimizacijo procesov v podjetjih, tako v proizvodnji kot tudi v ostalih podpornih procesih. Zraven tega se je hitro povečevalo število podjetij, kar je še povečalo potrebo po optimizaciji vseh delovnih procesov. 

Če hoče podjetje danes biti konkurenčno na trgu, je primorano v spreminjanje poslovnih procesov, s tem pa povzroča dinamiko in potrebo po sprejemanju pomembnih, včasih tudi tveganih odločitev. Tržno zanimivi izdelki, želja po uspehu, vztrajnost in razumevanje filozofije vitke proizvodnje postavljajo podjetja v konkurenčno prednost in boljši položaj na trgu. Stalne izboljšave in zadovoljni zaposleni v podjetju dokazano znižujejo stroške dela in odpravljajo aktivnosti (potrate), katere izdelkom ne prinašajo dodatne vrednosti.

V podjetjih, kjer se zavedajo konkurenčne prednosti, se poslužujejo načel in orodij vitke proizvodnje. V takih podjetjih se v relativno kratkem času pokažejo pozitivni rezultati. Skrb za dobro kondicijo podjetja in vzpodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti zaposlenih s pravilnim stimuliranjem je naložba za uspešno poslovanje na daljši rok.

Diplomsko delo vključuje teoretični del vitke proizvodnje, njena načela in metode, s katerimi si lahko podjetja pomagajo pri izboljševanju poslovanja, kar sem navezal na primer iz prakse Tovarne Talum – Ulitki, ki se, kot večinoma podjetij, bojuje z močno konkurenco in vedno višjimi zahtevami na trgu. Za obstoj svoje procese analizira in jih preureja v optimalne procese, predvsem pa odpravlja dela, katera ne prinašajo dodane vrednosti (izloča potrate). Z namenom, da podjetje ostane konkurenčno, izboljšuje tudi procese dalj časa trajajočih serijsko proizvedenih izdelkov.

Predmet diplomskega dela je analiza učinkov uvedbe vitke proizvodnje v podjetju Talum d.d. – Ulitki. V diplomskem delu želim prikazati, kako skrajšati proizvodne čase, zmanjšati izmet, zagotoviti pravočasnost dobav kupcem in zmanjšati zaloge na vseh delih procesa.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Peter Arnuš

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.