Fotografiranje z bliskavico

Fotografija

Študent: Dejan Leva Bukovnik

Dejan Leva Bukovnik je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal oktobra 2017.

PDF

Diplomsko delo Dejan Leva Bukovnik

Diplomsko delo obravnava uporabo bliskavice pri fotografiranju. Vsak fotograf se znajde v situaciji, ko zunanji dejavniki ne omogočajo optimalne osvetlitve za izdelavo kvalitetnih fotografij. V ta namen se uporabljajo bliskavice. Sodobne bliskavice omogočajo ustvarjanje sijajnih rezultatov. V uporabi je cela paleta različnih fotoaparatov, ki imajo bliskavice že vgrajene. Tako je kvaliteta fotografij odvisna od izbora možnosti, ki omogočajo prefinjen nadzor nad delovanjem bliskavic in doseganje optimalnih rezultatov. Pogosto predvsem profesionalni fotografi posegajo po zunanjih bliskavicah. Med najbolj uporabljenimi so namenske in studijske bliskavice. Sodobni višje cenovni fotoaparati pa imajo že vgrajeno možnost uporabe brezžičnih bliskavic.

Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu je predstavljen pojem bliskavice in njena zgradba. V nadaljevanju so predstavljene vrste bliskavic in načini njihovega delovanja. Pojasnjene so vgrajene, namenske in studijske bliskavice. Med načini delovanja je izpostavljena počasna sinhronizacija, ki označuje kombinacijo dolgega osvetlitvenega časa in bliskavice. Počasna sinhronizacija omogoča dobro osvetlitev ospredja in hkrati zajem podrobnosti ozadja. S svetlobnim bliskom osvetlimo motiv v ospredju, dolga osvetlitev pa poskrbi, da je dobro vidno tudi slabo osvetljeno ozadje. Pogosto je v uporabi tudi sinhronizacija na drugo zaveso, ki omogoča, da se bliskavica sproži na koncu osvetlitve pred začetkom zapiranja druge zavese. Uporablja se za fotografiranje gibajočih predmetov. Pri portretiranju ob dnevni svetlobi pa se fotograf lahko odloči za dodatno osvetljevanje obraza z bliskavico, pri čemer na ta način odstrani sence in hkrati v očeh ustvari svetlobne odseve. Učinkovitost bliskavice pa lahko izboljšamo z uporabo, ki je predstavljena v zadnjem delu diplomskega dela.

Praktični del diplomskega dela temelji na lastni raziskavi uporabe bliskavic. Predstavljene so fotografije, posnete z uporabo fotoaparata Nikon D 750 v različnih okoljih. Fotografije so posnete z vgrajeno in namensko bliskavico Nikon sb-700, upoštevajoč različne načine delovanja bliskavic ter uporabo različnih dodatkov za izboljšanje kvalitete fotografij.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Dejan Leva Bukovnik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.