Fotografska serija – Terakotna sreča

Fotografija

Študent: Luka Hernet

Luka Hernet je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v aprilu 2024.

PDF

Diplomsko delo Luka Hernet

V diplomskem delu sem se poglobil v svoj najljubši žanr fotografije – dokumentarna fotografija.

V nalogi se sprva posvetim zgodovini in sami teoriji tega žanra. Predstavim prve pomembnejše dokumentariste, brez katerih sodobne dokumentarne fotografije ne bi bilo. Nikakor nisem pozabil na dela velikih slovenskih dokumentaristov, kot so Stojan Kerbler, Ivan Dvoršak in ostali.

Skozi nalogo večkrat analiziram dela in zgodbe fotografov, ki me inspirirajo. Vprašam se pomembna vprašanja v poglavjih, kot so: Ali je lahko sama fotografija kič? Kaj so temelji ali cilji dokumentarne fotografije? A obstajajo moralne meje in etika v dokumentarni fotografiji? Kaj loči dokumentarno od reportažne fotografije?

Po teoretičnem delu naloge predstavim svoj opus, ki je dokumentarna serija z naslovom »Terakotna sreča«, ki je bila inspirirana iz strani vrtnih palčkov. Človek bi se nemudoma vprašal, zakaj strmim k tej temi ali seriji. Čemu jo dokumentirati?

Ta tema me spremlja že od malih nog in me od nekdaj fascinira. Terakotno srečo si razlagam kot izpoved ljudi, ki si lastijo vrtne palčke. Ne gre toliko za izpoved o samih palčkih, ampak gre za celotno kulturo le-teh. Tema do zdaj ni bila raziskana in ljudje ne govorijo o njej.

Opišem svoje potovanje, občutke in ugotovitve o seriji. Ob fotografijah razložim svojo zgodbo in zgodbe ostalih, ki so me obkrožale. Serija je osebna izpoved in izpoved domačih ljudi.

Zraven vrtnih palčkov sem uspel ujeti okolje, ki se gradi okoli njih. Ob enem sem uspel ustvariti tudi projekt, na katerega sem zelo navezan in mi veliko pomeni. Projekt mi je dal novo upanje in motivacijo za fotografijo.

Ob enem je serija v meni vzbudila samozavest pri fotografiranju in močan stik s svojci, ki ga ne bom nikoli pozabil.

Posledično je moj lov za odgovorom na vprašanje glede teme vrtnih palčkov ustvaril končni rezultat, ki je dokumentarno fotografsko delo oziroma serija, ki je čustveno nabita, srhljiva in interesantna. Z delom nameravam nadaljevati tudi naprej.


Posnetek fotografske zbirke študenta si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Diplomsko delo Luka Hernet

PDF

Diplomsko delo Luka Hernet

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X