Izboljšanje kontrole pri izdelavi vrvnega bobna

Strojništvo

Študent: Rok Lampreht

Rok Lampreht je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal novembra 2019.

PDF

Diplomsko delo Rok Lampreht

V sodobnem času si proizvodnje brez CNC-strojev skoraj ne moremo predstavljati. Industrija in tehnologija se hitro razvijata, prav tako nova merilna orodja in merilne tehnike. Skupaj z že vpeljanimi tehnikami in standardi so velikokrat določene obdelave in zahteve obdelovancev že skorajda samoumevne. Kljub temu se včasih še srečujemo z različnimi izzivi, kot so zahtevne oblike obdelovanca, izredno majhne tolerance, nove vrste materiala – še posebej v obratih, kjer se izdelujejo individualni izdelki in ni serijske proizvodnje. Takrat je treba poiskati nove pristope ter načine kontrole in obdelave, ki zahtevajo mišljenje zunaj nekih že predpostavljenih postopkov obdelave in načinov merjenja.

V mojem primeru sta bila to vrvna bobna, ki imata na sredini vijačnico. S predstavitvijo dveh bobnov, ki sta morala imeti enak notranji premer vijačnice, se je zahtevnost izdelave izredno dvignila. Do tistega trenutka so vsi vrvni bobni bili izdelani individualno, kajti vsak vrvni boben je prišel pritrjen na svoj električni motor, ki ga je nato poganjal. Čeprav v tem primeru bobna ne bi imela enakih mer, bi se lahko obodna hitrost, ki je izredno pomembna, v našem primeru regulirala s faznim regulatorjem, na katerem se je nastavila hitrost vrtenja elektromotorja, s tem pa tudi obodna hitrost. V našem primeru, če bobna ne bi imela enake notranje mere, bi lahko prišlo do manjših težav, kot so: zatikanje vrvi, rahlo preskakovanje, rahlo vlečenje na stran. V najhujših primerih pa bi predstavljala tudi smrtno nevarnost v primeru trganja vrvi. Zaradi tega je bila odgovornost še toliko večja. Edino merilno orodje, s katerim sem lahko meril zunanji premer, je bilo klasično pomično merilo, ki pa ni bilo dovolj natančno, zato sem moral najti nov način, s katerim bi lahko dobesedno »kopiral« drugi obdelovanec od prvega. Z dejstvom, da višina vijačnice ni bila tako pomembna kot središčna globina, sem prišel na idejo, da si lahko z orodjem, ki izdeluje vijačnico po končani prvi vijačnici, naredim fiksno referenčno točko, tako da orodje umerim v stružno glavo. To mero si nato zapišem in vedno izhajam iz te mere. Ta tehnika je neverjetno olajšala delo. Tudi če bi se obdelovalna ploščica izrabila ali zlomila, bi jo preprosto zamenjal, se z orodjem dotaknil točke, ki sem si jo izbral in umeril orodje. To mi je omogočilo, da sem lahko blizu konca izdelave vijačnice ploščico obrnil in jo preprosto preveril, če je še v redu. S tem sem pridobil tudi na kakovosti površine, saj mi je to omogočalo izmenjavo že iztrošenega dela ploščice. Pri končanem postopku obdelave so se vse mere izmerile, tudi globina in oblika vijačnice, ki sta se tudi vizualno pregledali z oblikovnim kalibrom lastne izdelave, ki je predstavljal debelino jeklene vrvi, ki naj bi bila med montažo nameščena na vrvni boben. Ko je bilo vse preverjeno, sem v roke vzel še zelo fini brusni papir in z vklopljenimi vrtljaji na stružnici z rokami zbrusil oziroma spoliral površino še vseh majhnih nepravilnosti, da je bil rezultat lepa, gladka in sijoča površina, ki zagotavlja nemoteno vrtenje jeklene vrvi po bobnu. Poleg vseh teh prednosti pa je ena najpomembnejša: zaradi lažjega preverjanja in brez velike skrbi v primeru loma ploščice se je čas obdelave skrajšal za več kot eno uro v primerjavi s predhodnim načinom obdelave vrvnega bobna, s čimer pa se je izredno izboljšala tudi produktivnost, ki sem jo dosegel v svoji izmeni. Sedaj ta postopek s sodelavcem uveljavljava še pri mnogih drugih projektih in obdelovancih, kjer je kontrola izrednega pomena, a je samo merjenje obdelovancev oteženo zaradi njihovih premerov ali oblik. S tem sem dokazal tezo, da je lahko včasih najpreprostejša stvar tudi najboljša.

Kljub veliko komplikacijam in preglavicam pred to preprosto rešitvijo sem vesel, da sem jo izkusil. Mislim, da je včasih zanimivo malce razmisliti, razviti in preizkusiti kakšne nove stvari oziroma tehnike obdelave in merjenja, še posebej, če na prvi pogled niso preveč enostavne. S tem pa sem pridobil tudi veliko lastnih izkušenj, ki mi bodo v prihodnje prišle zelo prav.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Rok Lampreht

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.