Izboljšava procesa na stiskalni liniji

Strojništvo

Študent: Alen Lončarič

Alen Lončarič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal decembra 2020.

PDF

Diplomsko delo Alen Lončarič

Izboljšave delovnega procesa so nujno potrebne za nenehno zagotavljanje kakovosti izdelkov; pomembne so izboljšave procesa, kot je iztiskovanje. Pri stiskalništvu se material preoblikuje s pomočjo delovnega stroja, stiskalnice, ki s svojo silo skozi predvideno orodje ali matrico iztiskuje material. Tukaj so izboljšave nujne zaradi veliko različnih faktorjev, ki vplivajo na kakovost materiala. Prepoznavanje teh faktorjev je ključnega pomena, saj lahko z njihovo odpravo poskrbimo za večji izkoristek strojev in zmanjšanje poškodb v samem procesu.

Prepoznati moramo tudi ostale ključne faktorje, ki igrajo pomembno vlogo pri sami kakovosti materiala. Določiti moramo kritične točke, kjer prihaja do nezaželenih poškodb na materialu, in s pomočjo zbranih podatkov določiti najboljšo možno rešitev za ta problem. Zaradi mnogih korakov, ki so prisotni v samem delovnem procesu na stiskalni liniji, je potrebno natančno zbiranje podatkov. Zaradi prisotnosti tehnologije v delovnem procesu se nam določeni podatki beležijo sami, na podlagi odstopanj lahko z izboljšavo materiala in s prilagajanjem tehnoloških parametrov poskrbimo za kakovostnejši izdelek z manj pomanjkljivostmi. Ključnega pomena je, da poskrbimo, da so tehnološki parametri čim bližje idealnim določenim in da so odstopanja minimalna. Pri sami izdelavi palic sta potrebni doslednost in natančno spremljanje podatkov.

Nadaljnje operacije, ki sledijo po tem, imajo enako velik pomen za kakovost kot sama izdelava. Prenos na druge operacije v procesu pomeni možnost poškodb zaradi delovne opreme ali samega načina dela. V zaključni fazi izdelave sledita razrez in pakiranje materiala. Tukaj je potrebna velika pazljivost, saj je potrebno pregledati in izločiti nekakovostne ter poškodovane palice. Z zmanjšanjem poškodb in nepravilnosti lahko zmanjšamo tudi količino izmeta; z zmanjšanjem izmeta pa lahko podjetju znižamo stroške. Dodatno opravilo, ki je nujno potrebno, je vzorčenje materiala. Vsak material se vzorči po v naprej določenih navodilih. Zaradi tega je nujno pravilno vzorčenje po predpisanih parametrih. S takšnim vzorčenjem lahko dodatno izboljšamo strukturo materiala, da dobi zahtevane lastnosti, kakršne potrebuje kupec za njegove potrebe. S pravilnim vzorčenjem lahko izločimo konce palic, ki kažejo neustreznosti. S tem preprečimo uporabo nekakovostnega izdelka, s katerim lahko neposredno škodujemo sebi ali našim kupcem. S skrbnim pregledom delovnega procesa lahko izboljšave izvedemo hitreje. Zaradi tega je zbiranje podatkov iz procesa zelo pomembna naloga.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Alen Lončarič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.