Izboljšava valjčnega transporterja z valji z lastnim pogonom

Strojništvo

Študent: Urban Virk

Urban Virk je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal februarja 2021.

PDF

Diplomsko delo

Transporterji so največkrat uporabljeni transportni sistemi pri premikanju blaga, surovine ali končnih proizvodov od točke a do točke b. Poznamo več vrst transportnih sistemov, ki jih delimo v dve skupini. Prva skupina so gravitacijski transportni sistemi (negnani), kateri transportiranje opravljajo brez kakršnegakoli pogona. Zgoraj omenjeni transportni sistemi delujejo na principu gravitacije tako, da je nakladalni del višji od razkladalnega dela. Druga skupina pa so gnani transportni sistemi oziroma transporterji, kateri za transportiranje uporabljajo pogonski sistem ali zunanji vir. Pogonski sistem je tako sestavljen iz elektro motorja, reduktorja in pogona (verižnika ali jermenice), kateri je nepremično vpet na pogonski sklop. Pogonski sistem in valje povežemo zaporedno z verigo ali jermenom, da lahko valji opravljajo gibanje. Med gnanimi transporterji sta najbolj razširjena valjčni transporterji in pa tračni transporterji. Transportne sisteme najdemo v različnih vrstah industrije od avtomobilske industrije pa vse do rudarske industrije, v poštnih depojih pri sortiranju pošte ali v letalskem prometu pri sortiranju prtljage. Valjčni transporter za transportiranje uporablja različne vrste valjev, medtem ko tračni transporter uporablja za transportiranje gumijasti trak, ki je napet preko valjev.

Diplomsko delo govori o izboljšavi valjčnega transporterja na področju valjev, tako da se za vgradnjo vzamejo valji z lastnim pogonom. Za primerjavo sta verižno gnani valjčni transporter in jermensko gnani valjčni transporter. Ker so valji z lastnim pogonom relativno nov proizvod, kateri se vse pogosteje vgrajuje v valjčne transporterje, me je zanimalo, ali je takšen valjčni transporter primerljiv z zgoraj omenjenima valjčnima transporterjema. Raziskava je narejena tako, da se konstrukcijsko enakim valjčnim transporterjem zamenja valje in pogonski sistem, tako da mere transporterja ostanejo enake.

Diplomsko delo Urban Virk

PDF

Diplomsko delo

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.