Izdelava in uporaba orodja za izsekovanje in predodpiranje priključnega kanala toplotnega izmenjevalca

Strojništvo

Študent: Alen Golob

Alen Golob je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal februarja 2023.

PDF

Diplomsko delo Alen Golob

Orodjarstvo je panoga, kjer je treba ves čas vlagati v znanje in razvoj proizvodnje, ki nas pozneje privede do inovativnih izdelkov. Zavedati pa se moramo, da so se v orodjarstvu s hitrim napredovanjem tehnologije začeli razvijati in izdelovati vedno kompleksnejši izdelki.

Orodjarstvo je ena najpomembnejših in perspektivnejših panog, predvsem pri razvijanju avtoindustrije, elektronske industrije in industrije bele tehnike.

Ker je konkurenca v orodjarstvu velika, je treba ves čas aktivno sodelovati pri razvijanju tehnologije izdelave orodja, saj je pri konkurenčnosti zelo pomembno, da kupcu ves čas nudimo popolno prilagodljivost pri razvijanju njegovih izdelkov.

V podjetju, kjer sem zaposlen, se ukvarjamo s pridobivanjem primarnega aluminija ter izdelavo izdelkov in polizdelkov iz različnih zlitin aluminija, kjer pa je treba ves čas spremljati dogajanje na trgu ter sprejemati hitre in kompleksne rešitve, kako se čim bolj približati željam kupcev ter tako ohraniti in izboljšati prodajni trg aluminija.

Diplomsko delo se navezuje na izdelovanje in uporabo orodja za izsekovanje in predodpiranje priključnega kanala toplotnega izmenjevalca, ki se ga lahko uporablja v avtoindustriji, solarni elektroindustriji in industriji bele tehnike.

V diplomskem delu sem predstavil skupino Talum in dve družbi, ki delujeta znotraj nje, to sta Talum Servis in inženiring, d. o. o., v kateri sem tudi sam zaposlen, in Talum Izparilniki,                   d. o. o., ki gradi na svoji novi blagovni znamki HeatraPlates.

V diplomskem delu so podrobno opisani vsi postopki izdelave orodja, to je od zasnove orodja, izbire materiala za orodje, izdelave posameznih sestavnih delov do končnega izdelka. Največ pozornosti sem namenil mehanski obdelavi pri izdelovanju orodja.

Delo vsebuje tudi preračun potrebne sile stiskalnice za njeno lažjo izbiro ter na koncu časovno in ekonomsko analizo izdelovanja orodja, saj me je zanimalo, koliko časa je potrebnega za izdelavo orodja in kakšen je finančni vidik izdelave omenjenega orodja.


 

Diplomsko delo Alen Golob

PDF

Diplomsko delo Alen Golob

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X