Izdelava toplotnega izmenjevalca

Strojništvo

Študent: Alen Čić

Alen Čić je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v novembru 2023.

PDF

Diplomsko delo Alen Čić

V podjetju, v katerem sem zaposlen, izdelujemo različne tlačne posode in rezervoarje iz nerjavečega jekla in specialnih materialov. Podjetje je v večji meri samozadostno, kar pomeni, da izdelamo celotni izdelek v lastnem obratu od konstrukcije, razreza, varjenja do mehanske obdelave in raznih obdelav površine (luženje, pasiviranje, peskanje, lakiranje). Zavedamo se, da s pravilnim pristopom in kakovostjo ter celovito rešitvijo lahko ostanemo konkurenčni na današnjem trgu.

Poleg veliko različnih izdelkov se podjetje ukvarja tudi z izdelavo toplotnih izmenjevalcev za kemično, farmacevtsko ali prehrambno industrijo. Večinoma izdelujemo izmenjevalce iz nerjavečega jekla, različnih velikosti in volumna ter z različnim številom cevi. Ponujamo celovito rešitev v proizvodnji, od trdnostnih preračunov in konstruiranja do končne mehanske obdelave in tlačnih preizkusov.

Skozi čas se je izdelava toplotnih izmenjevalcev v našem podjetju razvila, uporabljamo novejše tehnologije izdelave pri varjenju in mehanski obdelavi. Z njihovo uporabo smo uspeli izdelavo pripeljati na novo raven in celotni postopek izdelave narediti v krajšem času in z manj napakami pri zvarnih spojih.

V diplomskem delu bom predstavil kompletno izdelavo enega para toplotnih izmenjevalcev, ki se uporabljajo v farmacevtski industriji. Opisal bom, kako potekajo specifikacija materiala, naročilo materiala in konstruiranje izmenjevalca, razrez materiala in upogib ter sestava in varjenje, pri čemer se bom posebej dotaknil orbitalnega varjenja cevi v cevne plošče. Predstavil bom tudi mehansko obdelavo posameznih pozicij in končnega izdelka ter tlačni preizkus.

Raziskal bom nove tehnološke rešitve za morebitno hitrejšo izdelavo posameznih sklopov pri mehanski obdelavi in ključavničarskem delu. Poskušal bom skrajšati čas celotne izdelave izmenjevalca, da med tem ne izgubimo kakovosti, ampak jo celo poskušamo dvigniti na višjo raven in da na ta način poskušamo dvigniti učinkovitost proizvodnje. Podrobneje bom prikazal mehansko obdelavo struženja in rezkanja ter vrtanja cevnih plošč izmenjevalca in tlačni preizkus po končani izdelavi izmenjevalca.


 

Diplomsko delo Alen Čić

PDF

Diplomsko delo Alen Čić

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X