Kibernetska varnost v podjetjih

Programsko inženirstvo

Študent: Minej Pak

Minej Pak je diplomant Višje strokovne šole Academia, program Informatika - modul Programsko inženirstvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v juliju 2024.

PDF

Diplomsko delo Minej Pak

V današnjem času je kibernetska varnost postala ena izmed nepogrešljivih stvari v podjetjih in nasploh na internetu. Dandanes skoraj ne obstaja več podjetje, ki se ne zanaša na vsaj neko vrsto tehnologije za opravljanje svojih dejavnosti. To je razlog, da je varovanje občutljivih podatkov in digitalnih sredstev postalo ključnega pomena.

Kibernetske grožnje se nenehno razvijajo ter postajajo vedno bolj napredne, posledično pa se podjetja težje obranijo pred takšnimi napadi. Posledice teh napadov so lahko katastrofalne in po navadi vključujejo finančne izgube in izgubo ugleda podjetja.

Velika težava kibernetske varnosti v podjetjih je tudi širjenje dela na daljavo, kar je povečalo število napadov in posledično je za podjetja ključnega pomena, da zavarujejo celotno digitalno infrastrukturo in svoje delavce izobražujejo o praksah varnega dela na internetu. Vzpon računalništva v oblaku je omogočil večje udobje in prilagodljivost/prožnost, vendar pa je povzročil tudi več dela na področju varnosti podatkov in aplikacij v oblaku, saj je ta ključnega pomena za uspešno delovanje podjetja.

Podjetja morajo zagotoviti pravilno konfiguriranje oblaka za varen dostop in uporabiti napredne rešitve za varnost v oblaku z namenom zaščite svojih digitalnih sredstev. Ob neprestanem razvoju kibernetskih napadov kriminalci uporabljajo vedno bolj sofisticirane tehnike, kot so ribarjenje (angl. Phishing), izsiljevalska programska oprema (angl. Ransomware), zlonamerna programska oprema (angl. Malware) ter druge vrste kibernetskih napadov.

Podjetja morajo upoštevati tudi predpise, kot je Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), saj njeno upoštevanje pripelje do večje varnosti podjetje pred kibernetskimi napadi. Istočasno pa ti predpisi pomenijo večjo odgovornost podjetja, saj morajo uskladiti svoje prakse kibernetske varnosti in varnost podatkov jemati izjemno resno, da se izognejo potencialnim pravnim ali finančnim posledicam zaradi neupoštevanja predpisov varovanja podatkov.

Velika večina podjetij iz teh razlogov izbere večplastni pristop h kibernetske varnosti, ki zajema sisteme za odkrivanje in preprečevanje vdorov, požarne zidove, šifriranje in konstantno usposabljanje svojih zaposlenih. Podjetja se poleg tega zanašajo tudi na sisteme za upravljanje varnostnih informacij ter dogodkov (SIEM) in napredne analitike, da lahko prepoznajo kibernetske grožnje v realnem času.


 

Diplomsko delo Minej Pak

PDF

Diplomsko delo Minej Pak

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X