Kirlianova fotografija

Fotografija

Študent: Pia Topolovec

Pia Topolovec je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala junija 2022.

PDF

Diplomsko delo Pia Topolovec

Moje diplomsko delo obravnava Kirlianovo fotografijo. Pred raziskavo o tej veji fotografije nisem vedela ničesar, zato na to delo gledam kot na teoretični, raziskovalni in eksperimentalni projekt. Naloga se osredotoča predvsem na digitalni del moderne Kirlianove fotografije, čeprav lahko izvemo tudi nekaj malega o analogni in o postopku le te. V ospredje postavljam elektrofotografijo kot tehnični pojav in se ne osredotočam preveč na paranormalno in teorije zarote. Razložen je nastanek le te v moderni dobi, hkrati pa predstavi, kaj to pravzaprav sploh je.


V začetnem in teoretičnem delu naloge lahko izvemo tudi, kakšno uporabnost ima v sodobnem svetu, različne načine pridobivanja takšne fotografije, kakšne prednosti ima na določenih strokovnih področjih, izpostavila pa sem tudi najpomembnejše raziskave na tem področju.

Skozi nalogo se ne osredotočam na elektroniko več kot je potrebno, saj je središče pozornosti pri tem delu fotografija.

Zatem smer nekoliko spremenimo in se osredotočimo na trajnost v umetnosti in oblikovanju, ki je v današnjem času zelo aktualna tema. Namen tega je ozaveščati ljudi glede današnje problematike onesnaževanja okolja.

Najpomembnejši del naloge je raziskovalni del, ki temelji na lastni raziskavi. V tem delu sem izdelala napravo za koronsko razelektritev. Pot nas vodi skozi začetke izdelave do fotografiranja in na koncu do končnih rezultatov.

Svoje trditve in ugotovitve sem dokazovala s fotografijami na enostaven in pregleden način. V tem delu naloge pridemo do prve kritične točke in do prvega pripetljaja na delovnem mestu. Razložila sem tudi, zakaj Kirlianovo fotografijo obravnavam kot nočno fotografijo in zakaj sem se za določene smernice odločila.

Prikazala sem tudi stroške projekta, ki so bili za realizacijo nujno potrebni. Skozi fotografski objektiv spoznavamo obnašanje žive in nežive materije na okvirju za koronsko razelektritev. Konec raziskovalnega dela opisuje postopek preurejanja fotografij. S tem tiho naznanim uspešen konec projekta.

V eksperimentalnem delu dokažem svoje dosedanje znanje, ki sem ga skozi leta pridobila na področju fotografije. Pokažem, da znam delovati samostojno in kako obvladujem neznano situacijo.


Oprema za fotografiranje

Kirlianova fotografija verižice

Kirlianova fotografija kovanca

Kirlianova fotografija jabolka

Kirlianova fotografija krompirja

Diplomsko delo Pia Topolovec

PDF

Diplomsko delo Pia Topolovec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.