Konstruiranje premičnega dela ogrodja preše za spajanje lesa

Strojništvo

Študent: Marjan Marksl

Marjan Marksl je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Marjan Marksl

Diplomsko delo vključuje opis podjetja, opis področja, za katero se sam stroj uporablja, opis programov, ki so uporabljeni za preučitev nastalih napak in analizo na novem oziroma izboljšanem ogrodju ter za spremembe, narejene na sami konstrukciji.

V diplomskem delu bom analiziral nastalo poškodbo na ogrodju za spajanje lesa, ki je bilo v obratovanju 15 let. Po dolgoletnem obratovanju so nastale razpoke in s tem deformacije same konstrukcije.

Sama analiza bo pokazala tudi, ali je smiselno spreminjati ogrodje, saj je 15 letno delovanje ogrodja samo po sebi dolgo obdobje za ogrodje in tudi stroj.

Z detekcijo napak sem začel iskati možne rešitve, ki bi pripomogle rešiti nastalo napako ali pa vsaj izboljšati novo ogrodje. Pri tem sem si pomagal s programom Dassault systemes Abaqus, programom Autodesk Inventor in internetom.

Prvi korak je bil, s programom Dassault systemes Abaqus ugotoviti, kako in zakaj je prišlo do loma ogrodja. V programu je bilo tudi razvidno, kateri deli ogrodja so neobremenjeni in ali so morda odveč.

Na internetu sem zasledil nekaj člankov, kjer so bile opisane podobne težave in kako so jih rešili. Da bi samo ogrodje postalo čim bolj vzdržljivo kot celota, je bilo treba preveriti vsak posamezen del konstrukcije posebej in tako ugotoviti, ali pustiti določen nosilec, tako kot je, ali spremenit ali pa odvzeti, če se izkaže, da kak nosilec ne prispeva k zmanjšanju obremenitve.

Ves čas je bilo treba upoštevati, da ne bi novo ogrodje povzročalo kakšnih novih zapletov pri sestavi in sami varnosti pri delu.

Postopno spreminjanje ogrodja se je izvajalo v Autodesk Inventor in nato preverjalo v programu Dassault Systemes Abaqus. Tako se je izkazalo, da je bilo možno zasnovati novo izboljšano in hkrati tudi lažje ogrodje.

Po končani zasnovi novega ogrodja je bil naslednji korak ogled tehnološkega postopka izdelave prvotnega ogrodja in nato preučiti, kakšne možnosti imamo danes za izdelavo, glede na to, da je bila izvedba prvotnega ogrodja dolgo nazaj.

Danes imamo večjo izbiro za obdelavo, izdelavo in tudi cenovno so bolj dostopne.

Z nekaterimi spremembami v obliki in izdelavi ogrodja se je na koncu izkazalo, da je iz več vidikov pozitivno vplivalo na sam končni izdelek.

Tako bo novo in lažje ogrodje prispevalo k daljši življenjski dobi tudi drugih delov, ki so pritrjeni na samo ogrodje.

Diplomsko delo Marjan Marksl

PDF

Diplomsko delo Marjan Marksl

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.