Konstrukcijska zasnova in izdelava univerzalne priprave za snemanje peste kolesa pri avtomobilu

Strojništvo

Študent: Marko Marinič

Marko Marinič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2021.

PDF

Diplomsko delo

V podjetju MAD BOYS GARAGE D.O.O. smo specializirani za obnovo starodobnikov. Seveda tudi pri starodobnikih imamo tehnične preglede, kateri se opravljajo kot pri novodobnih vozilih. Ena izmed najpomembnejših točk pri pregledu, je delovanje zavor. Vse lepo in prav, vendar imamo veliko vozil katerih zavore delujejo preko zavornih čeljusti. Posebnost pri starodobnikih je to, da je na zavorni boben pritrjena pesta kolesa. Tu pa pridemo do prve težave, saj na trgu le malokatero podjetje izdeluje orodje za snemanje bobna z pesto. Zato sem se odločil, da bi lahko konstruirali in naredili univerzalno orodje, kot pripomoček za servisiranje zavornih delov, pri starodobniku. Da smo kot podjetje konkurenčni, se v podjetju moramo znajti po svoje in si narediti marsikateri pripomoček. Kaj bomo s tem pridobili in za kaj je tako pomembno, da imamo posebna orodja , bomo razložili v diplomski nalogi.

Kaj bo vsebovala diplomska naloga. Seveda bomo v diplomski nalogo teoretično obrazložili, kako je sestavljen zavorni mehanizem pri starodobniku. Kako konstruirati novo orodje, skice in izmere. Izbira primernega materiala. Raziskali bomo katere velikosti pest imamo na trgu. Preverili bomo kaj nam ponuja trg in zakaj lahko mi izboljšamo obstoječe pripomočke. Preverili bomo tudi kaj zahteva trg in kaj potrebuje naša delavnica. Izračun stroškov izdelave orodja. Tabela izdelave in poteka izdelave – časovna izdelava orodja. Opredelitev materialov za določene sestavne dele pri orodju in pravilno vzdrževanje. Pregledna označitev orodja in velikost označb. Naredili bomo prikaz za varno rokovanje z orodjem. Izmerili bomo, za koliko smo skrajšali servisni interval, koliko stroškov smo si prihranili, saj imamo trenutno vedno težavo, da si prvo moramo narediti pripomočke za drugačne modele pest.

Diplomsko delo Marko Marinič

PDF

Diplomsko delo

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.