Legalizacija črne gradnje pred in po spremembi zakona

Gradbeništvo

Študent: Ana Stiplošek

Ana Stiplošek je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjala julija 2023.

PDF

Diplomsko delo Ana Stiplošek

Junija 2022 je začel veljati nov gradbeni zakon, s katerim so uvedene tudi spremembe na področju legalizacije. Ker se med delom dnevno srečujem z legalizacijo črne gradnje, sem se odločila, da v diplomskem delu opišem spremembe oz. razlike med zakonoma, kaj te spremembe pomenijo za projektante in kaj pomenijo za lastnike objektov, ki jih je potrebno legalizirati.

V diplomskem delu bom opisala proces legalizacije objekta na podlagi zakona in različne možnosti, ki jih imajo stranke za svoj objekt; različne oblike legalizacij in dokumentacijo, potrebno za to obliko legalizacije. Za boljše razumevanje bom tudi razložila pojme, ki jih uporabljamo v procesu legalizacije. Da lažje razumevanje, zakaj se lastniki ne odločijo za legalizacijo, bom opisala tudi ceno ter časovni okvir priprave dokumentacije.

Predstavila bom spremembe na področju legalizacije med starim in novim gradbenim zakonom in se na podlagi opisov opredelila, ali so spremembe pozitivne ali negativne za projektanta.

Opisala bom proces, postopke in težave na katere lahko naletimo med pripravo potrebne dokumentacije za legalizacijo. V ta namen bom opisala proces pri dveh različnih projektih, s katerima sem sodelovala. Za namen razvidne spremembe med zakonoma  bom opisala projekt klasične legalizacije, pri katerem se proces s spremembo zakona ni spremenil, in projekt legalizacije objekta daljšega obstoja, ki se je po spremembi zakona poenostavil in pospešil.

V okviru krovne teme 2022, ki je neto ničelna prihodnost, sem na kratko opisala načine, kako lahko zmanjšamo proizvodnjo ogljika pri obstoječih stavbah. Predstavila pa sem tudi projekt, pri katerem sem uporabila novo znanje o legalizacijah objekta; v procesu rekonstrukcije objekta bodo uporabljeni opisani načini za boljšo energetsko učinkovitost in posledično zmanjšanje stroškov življenja v opisanem objektu.

Glede na vse pridobljene informacije o spremembah in  sodelovanju na projektih legalizacije se bom do sprememb subjektivno opredelila, kako te spremembe vplivajo na obseg dela iz strani projektanta.


 

Diplomsko delo Ana Stiplošek

PDF

Diplomsko delo Ana Stiplošek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X