Pomen varnosti pri mladih ter varovanje njihovega bivanja v študentskem domu

Varovanje

Študent: Mitja Halič

Mitja Halič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Varovanje. Svoje diplomsko delo je zagovarjal junija 2020.

PDF

Diplomsko delo Mitja Halič

V diplomski nalogi smo se osredotočili na mlade ljudi, predvsem študente, ki študirajo na Univerzi v Mariboru, njihov odnos do (lastne) varnosti in na vpliv različnih snovi, kot so alkohol in droge, na njihovo počutje.

Nekateri mladi se ne zavedajo pomena varnosti in se včasih obnašajo, kot da jim ta pojem ni znan ali je zanje nepomemben. Nekateri najraje ponočujejo, se zabavajo in uživajo psihoaktivne substance ali jih celo prodajajo. Alkohol pijejo, da se družijo in ustvarjajo skupne izkušnje, ki so ključne za nekatere študente, ki s študijem na univerzah šele začenjajo. Ne zavedajo se nevarnosti takšnega vedenja. Nekateri študentje pa se nikoli ne dotaknejo alkohola ali mamil. Ti študentje se skušajo vesti odgovorno in si prizadevajo za dosego svojih ciljev (izobraževanje, delovna mesta). Med študijem se redno udeležujejo predavanj, študirajo in ne hodijo na zabave.

Nočni klubi omogočajo študentom nakup alkohola po nižji ceni. Promocije pijač močno vplivajo na popivanje študentov in posledice so lahko včasih zelo resne. Prekomerno popivanje in uživanje drog, ki sta vse večji trend med mladimi (večinoma študenti), prav tako ogrožata javno zdravje in varnost. Vedno obstaja tveganje za zasvojenost in viktimizacijo, pa tudi za kršenje javnega reda. V diplomski nalogi je podanih nekaj primerov incidentov, ki so se v povezavi s tem pripetili med študentskimi zabavami. Podrobno je opisano tudi, kako so se obravnavali.

Ker večina mariborskih študentov prebiva v študentskih domovih, sta opisana tudi nastanitev v le-teh in njihove zmogljivosti. V Študentskih domovih UM so (poleg ostalega kadra) zaposleni receptorji, ki se trudijo, da študentje upoštevajo določena pravila za študentske domove. Naloga receptorjev je zagotoviti varnost študentov in študentskih domov, vendar se pogosto zgodi, da se morajo spoprijeti s kršitvami študentov, zlasti ob določenih nočeh. Študenti sami to včasih onemogočajo, ker so pod vplivom drog ali alkohola. V takšnem stanju je z njimi težko komunicirati, saj so lahko nesramni, ne sodelujejo in so celo agresivni. Ne ogrožajo samo sebe, ampak tudi druge ljudi in njihovo lastnino.

V zvezi s tem je predstavljen problem varnosti ter tudi posledice kršenja domskega reda.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Mitja Halič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.