Poslovanje McDonaldsa v Sloveniji med in po pandemiji COVID-19

Komercialist

Študent: Ramneek Singh

Ramneek Singh je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist - modul Tehnični komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2024.

PDF

Diplomsko delo Ramneek Singh

Leto 2020 je svet obrnilo na glavo. Zgodila se je nepričakovana katastrofa, ki je prizadela ves svet – epidemija koronavirusa. Tako način poslovanja kot tudi osebno življenje ljudi po vsem svetu se je korenito spremenilo.

Epidemija koronavirusa je prisilila vlade, podjetja in ljudi, da so sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa.

Tema diplomske naloge je, kako se je McDonald’s spopadal z novimi izzivi v letih 2020, 2021 in 2022. V McDonald’su sem začel delati kot študent leta 2020, sedaj pa sem tam zaposlen za nedoločen čas. V diplomski nalogi bom uporabil podatke, ki so dostopni na internetu, ter intervjuval ključne osebe, odgovorne za poslovanje McDonald’s, kjer delam.

McDonald’s je bil ustanovljen v Kaliforniji v Združenih državah Amerike 15. aprila 1955. V Sloveniji so prvo restavracijo McDonald’s odprli 38 let po ustanovitvi prve restavracije v ZDA. Dejstvo je torej, da je bil prvi McDonald’s odprt leta 1993 na Čopovi ulici v Ljubljani in od takrat naprej podjetje neprestano raste.

Pandemija koronavirusa je vnesla nove izzive v to stabilno ameriško franšizo; McDonald’sove restavracije po celem svetu so se borile z novimi pravili poslovanja, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa – tako je bilo tudi v Sloveniji. Diplomsko delo bo razložilo, kako se je franšiza McDonald’s v Sloveniji borila s težavami, ki jih je prinesel koronavirus.

McDonald’s je uvedel različne varnostne ukrepe za zaščito svojih zaposlenih in strank, kot je na primer zahteva, da zaposleni nosijo obrazne zaščitne maske in rokavice, namestitev pregrad iz pleksi stekla na pultih ter pogostejše čiščenje in razkuževanje. Zato se bom v tem diplomskem delu poskušal osredotočiti na to, kako se je McDonald’s soočil z novimi težavami, ki jih je leto 2020 prineslo.

V uvodu tega diplomskega dela bom pojasnil, katere hipoteze sem zastavil. V osrednjem delu bom skušal dokazati veljavnost zastavljenih hipotez; na kratko jih bom potrdil ali ovrgel. V zaključku bom podal povzetek hipotez.


 

Diplomsko delo Ramneek Singh

PDF

Diplomsko delo Ramneek Singh

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X