Postprodukcija v živo narejenega glasbenega posnetka

Avdio produkcija

Študent: Sara Ritonija

Sara Ritonija je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Avdio produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala januarja 2023.

PDF

Diplomsko delo Sara Ritonija

Diplomsko delo Postprodukcija v živo narejenega glasbenega posnetka je predstavitev postprodukcijskega procesa posnetka, narejenega v živo. V projektu je opisan celoten postopek od snemanja koncerta do končne postprodukcije, pri čemer je podan podroben tehnični vpogled v vsak korak procesa.

V diplomski nalogi opišemo razlike med snemanjem v živo in snemanjem v studiu, opišemo projekt in tehnične podrobnosti snemanja koncerta v Kavarni Bodi na Ptuju. Zaradi razprodanega koncerta smo se na lokaciji snemanja srečali z izzivi prostorske stiske, kar je vplivalo na postavitev izvajalcev in namestitev mikrofonov.

Za ozvočenje smo uporabili mešalno mizo Behringer X32 Compact in iz nje preko USB vmesnika posneli multitrack s programom WAVES – Tracks Live. Za postprodukcijo smo uporabili program Digital Performer 11.

Projekt je obsegal snemanje koncerta, njegovo postprodukcijo (miks in mastering) in raziskavo razlik med snemanjem v živo ter snemanjem v studiu. Podan je tudi opis postavitve izvajalcev, podroben opis postavitve mikrofonov ter tehnična dokumentacija koncerta, vključno z izvajalci in lokacijo.

Na področju postprodukcije smo opisali proces miksanja, kjer smo razložili urejanje kanalov, uporabo izenačevalnika, kompresorja in dodajanje učinkov (kot je odmev). Nadalje smo se dotaknili tudi masteringa, kjer je bil uporabljen kompresor in omejevalnik za končno uravnoteženost ter glasnost posnetka. Rezultat diplomskega dela sta bili v živo posneti dve priredbi skladb, ki smo ju s postprodukcijskim procesom spremenili v kakovosten končni izdelek.

Skozi projekt smo spoznali razlike med snemanjem v živo in v studiu ter prednosti in slabosti obeh pristopov. Snemanje v živo zahteva veliko več priprave in je bolj stresno za izvajalce, vendar je bolj avtentično, postprodukcija pa je lahko zahtevnejša, saj ni veliko manevrskega prostora za prikritje napak in slabše izvajanih delov skladb.

V projektu smo omenili vlogo umetnosti, oblikovanja in medijev pri ozaveščanju o podnebni krizi, vpliv glasbe na to temo in izpostavili delo skupine Coldplay ter njihovo prizadevanje za ozaveščanje o podnebnih spremembah, zmanjšanje porabe energije na koncertih ter spodbujanje okolju prijaznih praks.


Posnetkom lahko prisluhnete tukaj:

 

Diplomsko delo Sara Ritonija

PDF

Diplomsko delo Sara Ritonija

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X