Primerjava gradnje klasične in montažne hiše na praktičnem primeru

Gradbeništvo

Študent: Dejan Petrušić

Dejan Petrušić je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal junija 2021.

PDF

Diplomsko delo Dejan Petrušić

Z zahtevami trajnostne gradnje ter hitrim razvojem montažnih materialov in procesov postaja montažna gradnja hiš vse bolj aktualna alternativa tradicionalnemu načinu mokre gradnje.

Z namenom spodbujanja bolj množičnega odločanja za montažne gradnje, ki omogočajo večji nabor trajnostnih praks, je bistvenega pomena, da uporabnikom zagotovimo verodostojne informacije glede upravičenosti alternative.

V diplomskem delu skladno s temi prizadevanji opravljamo primerjalno analizo klasične in montažne gradnje z vidika prednosti in slabosti za naročnika.

V teoretičnem delu predstavljamo same razlike v materialih, gradbenih postopkih in gradbenih fazah, v empiričnem delu pa na praktičnem primeru primerjamo hitrost gradnje, ceno, kakovost in uporabnost ter primerjave združujemo v končno analizo prednosti in slabosti.

S primerjalno analizo ugotavljamo, da montažna gradnja omogoča enkrat hitrejši zaključek gradbenih del ter da cena med alternativama ne odstopa.

Na ravni kakovosti in uporabnosti ugotavljamo, da kakovost in uporabnost nista neposredno odvisni od tipa gradnje, da pa montažna gradnja ponuja več različnih trajnostnih opcij, med katerimi lahko uporabnik izbira.

Ključna prednost klasične gradnje je z vidika uporabnika možnost postopne gradnje in posledično postopnega financiranja.

Prednosti montažne gradnje so na drugi strani predvsem trajnostne narave, koristi pa prinašajo predvsem za družbo in manj za posameznika.

Rezultat analize s tem kaže na potrebo dodatnih spodbud uporabnikom pri odločanju za montažne gradnje, ki bodo trg motivirale za hitrejše povečevanje obsega te vrste gradnje, posledično pa tudi za pospešen razvoj še optimalnejših trajnostnih materialov in procesov.

Diplomsko delo Dejan Petrušić

PDF

Diplomsko delo Dejan Petrušić

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X